Wpis z mikrobloga

mirki z #elektronika #elektryka #diy mam pomysł na zrobienie doświetlenia przedpokoju z taśmy led, załaczała by sie po wykryciu ruchu przez czujkę. i teraz mam problem bo chciałbym aby załaczała sie na ok 20% jasności a pełną moc uzyskiwała po reakcji jakiegoś potencjometru/przełącznika. Znalazłem różne sciemniacze led, ale one mają manualny potencjometr i to mi nie bardzo wystarcza. widziałem dotykowe ściemniacze ale nie do końca wiem jak one będą współdziałać z detektorem ruchu...
  • 14
@grub3r: tylko jeszcze kwestia, że zawsze musisz z powrotem przełączyć przełącznik, żeby zadziałał czujnik ruchu. Ale domyślam się że to będzie zwykły włącznik światła, ewentualnie możesz jeszcze dąć przekaźnik czasowy, który np po 2 min zgasi światło :) Dałeś mi dobry pomysł na lekkie podświetlanie drogi do łazienki w nocy :)
@spider: no taka funkcje u mnie tez ma to po czesci robic, dlatego nie chce zeby w srodku nocy ledy dawaly mi w 100% po oczach... wydaje mi sie że Twój schemat plus wyłącznik czasowy zrobi robotę w pełni :-)
@grub3r: a jakby co, jeśli chcesz automatycznie gasić światło od czujnika ruchu to nie musisz wyłącznika czasowego bo te czujniki chyba w większości mają to wbudowane :)
to może idać tym tropem dać przekażnik za ściemnacz a ten po określonym czasie wracałby przed ściemniacz?

@grub3r: nie kumam :D

myslę teraz czy by czujki nie sparowa z czujką zmierzchu by reagowałą tylko wtedy gdy jest faktycznie ciemno

takie coś jest już w czujkach. Masz tam dwa pokrętła do regulacji
1. czułość - tym sobie ustawiasz przy jakiej jasności ma zadziałać (np jak jest bardzo ciemno)
2. czas jak długo