Szukam hostingu głównie pod małe strony www (do 20 domen) i chciałbym, aby każda była wyizolowana. Myślę, że w grę wchodzą shared hostingi, konta hostingowe reseller lub VPS.
Wymagania: * minimum 20gb przestrzeni dyskowej * możliwość PEŁNEJ edycji pliku php.ini (głównie chodzi o openbasedir i disablefunctions) lub całkowita izolacja dla każdej domeny (reseller) * możliwość wyboru wersji PHP dla domeny (reseller)
Co polecacie? Zależy mi przede wszystkim na cenie. Strony nie są wymagające (mały ruch, głównie wizytówki), ale koniecznie muszę mieć możliwość edycji niektórych parametrów PHP poprzez php.ini a nie .htaccess, bo kilka aplikacji wymaga specyficznej wersji PHP, zmiany parametru lub włączenia rozszerzenia (np. ionCubeLoader). Niestety shared hostingi pozwalają na edycję tylko wybranych wartości php.ini poprzez swój panel (głównie DirectAdmin) lub każą wysyłać konkretne wytyczne do zmiany dla danej domeny. Nie uśmiecha mi się mailowanie co kilka dni w sprawie edycji wiersza w pliku.
Idealnie byłoby dorwać VPS'a, który umożliwia z poziomu panelu dodawanie kont hostingowych dla klientów, ale nie wiem czy coś takiego jest możliwe.
Aktualnie mam na celowniku mintshost, hosteam i ovh, ale nie jestem obeznany w tych kwestiach a kończy mi się okres na aktualnym shared hostingu, który nie spełnia wymagań i szukam czegoś lepszego.
@kuskoman: Dzięki za pierwszą wskazówkę! A mógłbyś jeszcze powiedzieć dlaczego akurat OVH a nie inna firma? Jeśli chodzi o parametry to nawet wersja VPS SSD 1 (https://www.ovh.pl/vps/vps-ssd.xml) na początek byłaby chyba wystarczająca.
@anghelus: bo najtaniej. Support u nich leży, ale ciężko znaleźć lepsze ceny. Ja nadal trzymam sobie vpsa ze starej oferty, za którego płacę zawrotne 10zł miesięcznie.
@MyDevil: Dzięki za info. Podczas przeglądania ofert przejrzałem to Wiki :) Wasze rozwiązanie jest świetne jeśli chodzi o shared hostingi. Tak powinno być wszędzie. Niestety w większości przypadków dostawcy nie oferują takich opcji a jedynie możliwość zmiany kilku wartości poprzez panel (np. safe_mode). Przypuszczam, że chodzi tu głównie o kwestie bezpieczeństwa, aby np. robale nie edytowały takich plików bez wiedzy użytkownika.
Szukam hostingu głównie pod małe strony www (do 20 domen) i chciałbym, aby każda była wyizolowana.
Myślę, że w grę wchodzą shared hostingi, konta hostingowe reseller lub VPS.
Wymagania:
* minimum 20gb przestrzeni dyskowej
* możliwość PEŁNEJ edycji pliku php.ini (głównie chodzi o openbasedir i disablefunctions) lub całkowita izolacja dla każdej domeny (reseller)
* możliwość wyboru wersji PHP dla domeny (reseller)
Co polecacie? Zależy mi przede wszystkim na cenie. Strony nie są wymagające (mały ruch, głównie wizytówki), ale koniecznie muszę mieć możliwość edycji niektórych parametrów PHP poprzez php.ini a nie .htaccess, bo kilka aplikacji wymaga specyficznej wersji PHP, zmiany parametru lub włączenia rozszerzenia (np. ionCubeLoader).
Niestety shared hostingi pozwalają na edycję tylko wybranych wartości php.ini poprzez swój panel (głównie DirectAdmin) lub każą wysyłać konkretne wytyczne do zmiany dla danej domeny. Nie uśmiecha mi się mailowanie co kilka dni w sprawie edycji wiersza w pliku.
Idealnie byłoby dorwać VPS'a, który umożliwia z poziomu panelu dodawanie kont hostingowych dla klientów, ale nie wiem czy coś takiego jest możliwe.
Aktualnie mam na celowniku mintshost, hosteam i ovh, ale nie jestem obeznany w tych kwestiach a kończy mi się okres na aktualnym shared hostingu, który nie spełnia wymagań i szukam czegoś lepszego.
Z góry dzięki!
#hosting #serwery #webdev
@kuskoman: arubacloud
Mają świetną obsługę i z pewnością dogadasz się w każdej kwestii. Posiadają też VPS. Jest też dostępna zniżka 10% na ich stronie na fb.
@anghelus: jak chcesz coś w Polsce to mircovps polecam, o ile nazwynie pomyliłem
https://www.mydevil.net/oferta.html
Możesz u nas edytować ustawienia PHP poprzez .user.ini
https://wiki.mydevil.net/PHP#Konfiguracja_PHP
Możesz również w panelu ograniczyć openbasedir,
Komentarz usunięty przez moderatora