Wpis z mikrobloga

@vindicator: Ja robię tak, że wpisuję w google np. "pogoda zakopane" i odpalam z 10 różnych stronek, a następnie wyciągam średnią. Jak znaczna większość wskazuje na pewną pogodę, to można jechać :)
Oczywiście piszę o dniu przed planowanym wyjazdem. Wcześniej nie ma co sprawdzać, bo i tak nic pewnego.
@lukmarr: Ta prognoza nie podaje swojego źródła danych, w Internecie znalazłem spekulacje, że to zwykła prognoza globalna liczona w USA, z uwzględnieniem wysokości n.p.m. Jednym słowem meteo lepsze :)
@pneumokok: Świetna strona, dodam ją potem do zestawienia. Z zastrzeżeniem, że przeciętny użytkownik nie wie, jak uśrednić wynik z tylu modeli i metodologii :-).

@hard1: Ta sama uwaga, jeśli nie znasz właściwości modeli to możesz zapędzić się w ten sposób w kozi róg, często 1 na 10 prognoz jest dobra, bo po prostu model trafił na coś, w czym jest dobry :-)
@vindicator: Mi po prostu prognoza na mountain-forecast się sprawdza. W góry jeżdżę sporo i nie przypominam sobie sytuacji abym zastał coś innego niż pokazywała. Inną sprawą jest fakt, że pogody nie ma co sprawdzać na tydzień w przód, tylko na dwa, max trzy dni przed wyjazdem.
@lukmarr: Prognozy modelowe mają to do siebie, że w jednych warunkach się sprawdzą, a w drugich nie, każda ma plusy i minusy. Być może udało Ci się trafić za każdym razem w warunki, dla których M-F nie mógł się pomylić.

A tak logicznie rozumując - nie sądzę, żeby ktoś z M-F w USA zechciał zużywać niemałe nakłady pieniędzy na dodatkowe obliczenia dla niewielkich gór w Europie. Tak więc Polska jest tu