Wpis z mikrobloga

Pozwolę sobie Mirki spytać raz jeszcze, czy ktoś używał Maple Mini?
Z tego co wyczytałem jest to ARM (STM32F103RCBT6), który jest kompatybilny w pewnym stopniu z Arduino (da się nawet korzystać Arduino IDE).
Może ktoś wie czy biblioteki są również kompatybilne (widziałem, że np. Wire czy LiquidCrystal są w wersjach przeportowanych). Jeżeli nie jest to aż tak kompatybilne to rozumiem, że da się tam zmienić bootloader i używać tego jak normalnego ARMa?
Płytka w tej cenie ($4.25) wydaje się rewelacyjna (128kb Flash, 20kb SRAM, 72MHz i dużo, dużo więcej...)
Niestety w necie jest dość mało o tej płytce, projekt umarł jakiś czas temu, szkoda, bo w teorii ta płytka jest rewelacyjna :c

#arduino #avr #arm #elektronika #maple
G.....p - Pozwolę sobie Mirki spytać raz jeszcze, czy ktoś używał Maple Mini?
Z tego...

źródło: comment_qNhHRqKZ0dGRlK26dPjb3mp19fVxNrz8.jpg

Pobierz
  • 7
@Golomp: wsparcie jest dalej w formie projektu Arduino_STM32. Używam tego z kitem Nucleo F103 od STMicro - to ten sam procesor. Jak długo biblioteki i kod odwołują się do funkcji z Arduino (używają np. Wire.h a nie rejestrów z Atmegi) tak długo nic nie trzeba zmieniać. Ta biblioteka wspiera dodatkowo sporo funkcji natywnych dla STM32F103 (CAN, DSP, itd).
@keton22: Czyli ogólnie nie ma się co martwić?
Generalnei nie planuję super niespotykanych rzeczy używać - wyświetlacz TFT (to wiem, że jest na Maple przeportowane), ADC czy ESP8266, mam nadzieję, w sumie tylko do TFT tylko biblioteki potrzebuję :p
@Golomp: będzie dobrze. A co do esp8266 jesteś świadomy że to cały mirkokontroler z modułem WiFi który da się programować w Arduino for ESP i bardzo często nie potrzeba do niego drugiego procesora (są nawet fajne płytki np. espduino albo weemos)? I historia ta samo - póki biblioteki używają Adruino SDK do komunikacji to masz normalnie I2C i SPI i dogadasz się z większością peryferiów.