Wpis z mikrobloga

Uprawa w starożytnym Sumerze około 2100 p.n.e.

Dziennie rolnik winien był spulchnić 4-8 sar (140-280 m2) pola.
Na jednego rolnika, któremu przydzielano odpowiedni personel pomocniczy, przypadało 4-8 bur (25-50 ha) ziemi do obróbki.
Z tego pola winien był dostarczyć 100-200 gur ziarna (12 000 - 24 000 litrów).
Średni plon z 1 bur (6,25 ha) wynosił około 36 gur (4 320 litrów).

Czyli szybko podsumowując:
Rolnik z pola 25 ha musiał dostarczyć 12 000 litrów ziarna. Zaś takie pole średnio dostarczało 17 280 litrów.

Oprócz zbóż uprawiano także sporej ilości warzywa. Przykładowo w mieście Lagasz
uprawiano różne gatunki cebuli (m. in. specjalny, przeznaczony na karmę dla wołów), bób, rzepę, ogórki, koper,
kmin, anyżek, szafran itd.

W sadownictwie zajmowano się przede wszystkim palmami daktylowymi. Plantacje te były bardzo rozległe. Na jednej z nich rosły 1332 drzewa, z których zbierano 61 gur i 154 silą owoców (7 384 litry)
Na plantacjach pracowało równocześnie 141 wolnych robotników i 132 niewolników i niewolnic.

źródło: MARIAN BIELICKI, ZAPOMNIANY ŚWIAT SUMERÓW, strony 292-293

#sumer #sumerowie #starozytnosc