Wpis z mikrobloga

Co sądzicie o płycie MSI Z77A-G43? niby fajna i spełnia moje wymagania, jednak w googlach jest bardzo dużo problemów z tą płytą, awaryjna i problemy z biosem są.

Ewentualnie co moglibyście polecić z płyt ATX z obsługą 32 GB ram, kartą dźwiękową z 6 gniazdami jack, złączem PS/2 dla myszy, USB 3.0 z tyłu i z przodu, dwoma portami sata III i czterema lub więcej sata II, trzema złączami PCI, PCI-E 3.0, port COM (lub jakaś karta z tym portem)

Mile widziane, choć niekonieczne dwa złącza PCI-E x16 3.0, złącze PATA.

Cena jak najniższa do 300 zł lub minimalnie więcej jeśli będzie warto, choć wolałbym jak najtaniej.

Podkręcania raczej nie planuję, zależy mi na dużej ilości ramu, możliwości odpalenia maszyny wirtualnej i przeglądarki z ogromną liczbą zakładek ;)

Zależy mi na niezawodnej płycie.

Możliwa zmiana platformy/podstawki jeśli znajdzie się coś lepszego.

@cabis @abitek

#kiciochpyta #komputery #hardware #plytaglowna #msi #ram #intel #windows7 #przykladowytag #innyprzekladowytag
  • 8
  • Odpowiedz
@CCCCC: Kupiłem MSI Z77A-G43 dwa miesiące temu, jak na razie żadnych problemów. Myślę że to najlepszy wybór biorąc pod uwagę stosunek możliwości/cena
  • Odpowiedz
@CCCCC: najtaniej po tej MSI będzie Gigabyte GA-Z77-D3H za 400zł, wszystkie tańsze nie mają 6 gniazd jack. Ewentualnie poszukaj na innym chipsecie.
  • Odpowiedz
@Dolan: a do oc ma jakieś znaczenie że rewizja 1.0 ma 1 x złącze zasilania 4-pin 12V , a 1.1 8-pin. I co byś polecił bo płytę wybrałem, procek+grafikę budżet 1500 zł komunista uzbierał resztę komponentów mam
  • Odpowiedz
@abitek: do OC to brać płytę Z77X i procka 3570K, jak nie będzie OC to coś na B75 i procka 3570 bez K. Grafika to już za tyle ile zostanie po procku ;) A z tym złączem w rewizji 1.1 to widocznie uznali, że na wszelki wypadek dadzą podwójną linię 2x4 pin ale raczej nie powinno mieć to znaczenia przy dobrym zasilaczu.
  • Odpowiedz