Wpis z mikrobloga

Mireczki, mamy zamiar uwarzyć jakieś mocniejsze piwka. Padło na Imperial IPE na nowozelandzkich chmielach i FES z płatkami dębowymi whisky. Zerknąłby ktoś bardziej doświadczony na receptury czy są ok ? Szczególnie zależy mi na chmieleniu IIPY, bo mam wrażenie że przesadziłem z tymi chmielami na aromat. Drożdże najprawdopodobniej wrzucimy dwie saszetki rehydratyzowanych S-04 lub Us-05. Nie do końca wiem jak się obchodzić z płatkami dębowymi. Ile zazwyczaj je moczyliście w whisky ?

http://brewness.com/pl/recipe/jesli-sie-boisz-juz-jez-jestes-niewolnikiem/view
http://brewness.com/pl/recipe/foreign-extra-stout-1/view
#piwowarstwo
  • 6
@Hankete:
IIPA
1. Wywal melanoidynowy, monach maks 0,5 kilo, carapils maks 5 %.
2. Za mało IBU, na goryczkę użyj Topaz, za mało chmielu na aromat (daj dwa razy więcej), za długo chmielenie na zimno (maks 4 dni)
FES
1. Bida w zasypie, dorzuć jakiegoś karmelu jasnego i ciemnego, może owies albo żyto?
2. Chmielenie ok.
3. Ja moczyłem przez dwa tygodnie, dałem tyle żeby zakryło dobrze płatki (maks 100 ml).
@Hankete:
Po pierwsze musisz siebie zapytać, co chcesz osiągnąć. Czy chcesz dostać atak karmelu i słodyczy z nutką nowozelandzkich chmieli, czy jednak chcesz aby chmiele dominowały zarówno w aromacie, jak i w smaku?
Jeśli wolisz drugą opcję, to polecałbym:
maks 10% monacha
maks 5% karmelowego, ale z gatunku ciemniejszych, Caracrystal, Special B, coś koło 150-200 EBC.
No i zacieranie na wytrawnie, 80min w 68C wystarczy.

Co do FES:
- więcej palonego
@Hankete: Świetna nazwa dla IIPY. Moją nazwałem "Z przeciwieństw bierze się moc"

Płatki zamocz w jakimś alko. Ja jak wrzuciłem na żywo do weizenbocka to wyszedł weizenbock gone wild. Podobno jedno z najlepszych moich piw. Ale nie co dzień łapie się jakieś bretty i wychodzi funky weizenbock.