Aktywne Wpisy
m4rio +16
To że wykop wspiera te androidowe emotki to największy downgrade XXIw.
tellet +41
Mmmm też czujecie, że powietrze zmieniło zapach z tego #!$%@? zimniackiego siarczystego, gdzie jedyne co było czuć to smród plebsu opalającego chałupy?
To jest jedna z piękniejszych rzeczy, gdy powietrze przybiera zapach kwiatów, ziemi, roślin, trawy, wracania na rauszu o 4 nad ranem z imprezy, będąc ubranym w krótkie spodenki i koszulkę, gdy czuć ten lekki chłodek. Ptaszki zaczynają ćwierkać, na drogach jeszcze tylko bułkowozy i taryfy, ale już za chwilę wyjadą
To jest jedna z piękniejszych rzeczy, gdy powietrze przybiera zapach kwiatów, ziemi, roślin, trawy, wracania na rauszu o 4 nad ranem z imprezy, będąc ubranym w krótkie spodenki i koszulkę, gdy czuć ten lekki chłodek. Ptaszki zaczynają ćwierkać, na drogach jeszcze tylko bułkowozy i taryfy, ale już za chwilę wyjadą
http://brewness.com/pl/recipe/jesli-sie-boisz-juz-jez-jestes-niewolnikiem/view
http://brewness.com/pl/recipe/foreign-extra-stout-1/view
#piwowarstwo
IIPA
1. Wywal melanoidynowy, monach maks 0,5 kilo, carapils maks 5 %.
2. Za mało IBU, na goryczkę użyj Topaz, za mało chmielu na aromat (daj dwa razy więcej), za długo chmielenie na zimno (maks 4 dni)
FES
1. Bida w zasypie, dorzuć jakiegoś karmelu jasnego i ciemnego, może owies albo żyto?
2. Chmielenie ok.
3. Ja moczyłem przez dwa tygodnie, dałem tyle żeby zakryło dobrze płatki (maks 100 ml).
Po pierwsze musisz siebie zapytać, co chcesz osiągnąć. Czy chcesz dostać atak karmelu i słodyczy z nutką nowozelandzkich chmieli, czy jednak chcesz aby chmiele dominowały zarówno w aromacie, jak i w smaku?
Jeśli wolisz drugą opcję, to polecałbym:
maks 10% monacha
maks 5% karmelowego, ale z gatunku ciemniejszych, Caracrystal, Special B, coś koło 150-200 EBC.
No i zacieranie na wytrawnie, 80min w 68C wystarczy.
Co do FES:
- więcej palonego
Płatki zamocz w jakimś alko. Ja jak wrzuciłem na żywo do weizenbocka to wyszedł weizenbock gone wild. Podobno jedno z najlepszych moich piw. Ale nie co dzień łapie się jakieś bretty i wychodzi funky weizenbock.