Aktywne Wpisy

patryk_66 +627

lkjp +234
W końcu koniec najbardziej żałosnej pory roku. Za chwilę spocone baby, udarowcy i wiecznie narzekający rolnicy pójdą przynajmniej na chwilę w zapomnienie. Już niedługo czekają nas cudowne ciemne poranki, deszczowe mgliste dni i wczesny wieczór. Znowu będzie czym oddychać. Gówniarze będą smętnie kroczyć podczas szarówki w kierunku szkół. Życzę sobie i Wam moi mili, aby ##!$%@? oraz ##!$%@?. Z kolei wszystkim miłośnikom lampy 30 stopni serdeczna parówa w okrężnicę.

#bitcoin
Po prostu przez krótki czas będą dwa chainy. Parę dni maks. Bardzo szybko wygra chain z największym hashratem, drugi przestanie mieć znaczenie bo nie będzie bezpieczny (mniejszy chain zawsze jest podatny na atak 51%)
@yoyo: uważam, że nie tylko teoretycznie. Pomyśl ile takich nieudanych forków miały rządy i fiaty. Ile ich padło kompletnie a kraje i rządy dalej funkcjonują. Ludzie dalej używają śmieciowych walut.
Takie teoryzowanie to celowe zastraszanie nas.
Rządzący mają duże doświadczenie w zastraszaniu. Jeżeli nie ma prawdziwych zagrożeń to sami je tworzą. Inaczej ich istnienie, tych rządów byłoby zagrożone. Po co ludziom duży rząd skoro nie ma zagrożeń i problemów, więc
Jeśli po forku mając dwa niezależne chainy chciałbyś "wrócić" do jakiegoś punktu wspólnego musiałbyś stworzyć nowy, trzeci chain. Pisałem, że to teoretycznie jest możliwe, tylko kompletnie bez sensu.
Myślałem, że pytanie jest techniczne, a nie polityczne (piszesz o rządach). Hard fork do 2mb to dobra rzecz IMHO, niezależnie czy zrobi to Core czy Classic. Bitcoinowi jest potrzebny test zaplanowanego hard forka, im wcześniej tym lepiej. Będziemy mieli
Bitcoin to wiele aspektów a aspekt techniczny to tylko jego część. Jeżeli są ludzie tacy jak my, wierzący w ten system a technicznie jest to możliwe
To co znamy jako Bitcoin to najdłuższy łancuch bloków, który jest najdłuższy decydują minerzy swoim hashratem.
Ciekawostka: gdybyś sobie teraz uruchomił oryginalny klient Satoshiego to nie byłby bitcoin. Pewnie nawet mógłbyś sobie wykopać parę coinów na swoim CPU :)
Co myśleć od hardforkach? Sam Satoshi mówił jak to powinno przebiec. To jest naturalny element Bitcoina, nawet Core bierze to pod uwagę w swoim planie, z tym, że trochę za późno imho.
Matematyka to jest narzędzie. W przypadku Bitcoina spełnia między innymi rolę zabezpieczenia poprzez hashrate (minerów). Cały pomysł polega na tym, żeby nie było jednej jednostki która kontroluje transakcje. Po to to wszystko. I tu matematyka jest prosta: bitcoinem nazywamy najdłuższy poprawny łańcuch, i tyle.
Polityka pojawiła się wśród ludzi bo to natura ludzka, obiekt nie ma znaczenia.
To jest jeden z testów które
@pawlo74: a funkcja kwadratowa ma tylko jedno? Nie, może mieć dwa rozwiązania. Funkcja czwartej potęgi ma na przykład minimum dwa rozwiązania o ile dobrze pamiętam. Więc nie ma takich ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Nie sugeruję, że masz wątpliwości, jesteś chyba najbardziej aktywnym userem spod tego tagu (do tego stopnia, że swojego czasu trafiłeś u mnie na czarną XD). Tak więc w skrócie: nie ma się co martwić, poczekaj aż rynek to rozwiąże, a
Zainwestowany? Na full, wóz albo przewóz. Kto nie ryzykuje ten nie ma. Bitcoin to moja jedyna ucieczka przed banksterami, którzy przyczynili się do zniczszenia mojego biznesu. Bez bitcoina
Racja to też pojęcie względne. Ale akurat w przypadku Core developerów myślę, że ten dysonans bierze się z tego że są głównie programistami, bez szerszej wyobraźni ekonomicznej.
Umysł stereotypowego programisty jest nastawiony na rozwiązywanie problemów binarnie, definitywnie i czarno-biało. I w tym są dobrzy. Ale Bitcoin to jest