Wpis z mikrobloga

#dzialalnoscgospodarcza #prawo #podatki
Witam, mam takie pytanie odnośnie najmu lokalu pod działalność. Muszę wynająć lokal gdzie będę miał biuro. Lokal jest u osoby nie prowadzącej działalności. Pytanie jest dokładnie o opłaty jakie będzie musiał ponieść właściciel lokalu, który będzie mi użyczał. Wiem tyle, że wzrasta podatek od nieruchomości gdzieś do poziomu bodajże ok 25pln/m2 tylko czy coś poza tym właściciel będzie płacić i gdzie to i jak zgłosić.
Proszę pomóżcie bo to taki trochę ciężki temat, a nie mogę znaleźć na to odpowiedzi.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kto_kolwiek: Pamiętaj też, że najem prywatny na cele działalności gospodarczej objęty jest 23% stawką VAT. Właściciel lokalu może skorzystać ze zwolnienia z VAT, jednak jako osoba fizyczna nieprowadząca DG nadal musi pamiętać o limicie zwolnienia ze względu na obrót.
  • Odpowiedz
@kot-z-cheshire: @chomikagresor: Wynajem będzie od osoby prywatnej nie prowadzącej działalności. Jak wobec tego będzie wyglądać sprawa z VAT oraz podatkiem od wynajmu? Trzeba jakąś specjalną deklaracje złożyć odnośnie opłacenia tego 8,5% czy ile tam może być. No niestety dopiero poznaje ten świat więc w krainie działalności dość mocno zielonka jestem. Ale konta nie usunę. :)
  • Odpowiedz
@kto_kolwiek: VAT tak jak napisałem, jeśli nie przekracza limitu obrotu to może korzystać ze zwolnienia i nie musi wtedy rejestrować się w w US jako płatnik VAT.

Co do podatku od najmu to jeśli nie zgłosi do US o opodatkowanie najmu ryczałtem, będzie zobowiązany rozliczyć go na zasadach ogólnych wg. skali (18/32%).
  • Odpowiedz