Wpis z mikrobloga

Mircy jakie dania pojawiają się na waszym stole wigilijnym? Podajcie też z jakiego regionu jesteście. Chce zobaczyć jak bardzo różni się ta kolacja w całej Polsce.

świętokrzyskie/małopolska here, a na stole:
-barszcz czerwony z uszkami (uszka z grzybami)
-barszcz biały z grzybami
-kwaśnica
-kapusta z grochem
-kasza ze śliwkami
-zupa grzybowa z łazankami
-ryba (nie koniecznie karp, w tym roku będzie sandacz)
-kompot z suszonych owoców

#gotujzwykopem #kiciochpyta #swieta
  • 42
  • Odpowiedz
@hazawwin: małopolskie here:
- kapusta z grochem
- barszcz czerwony z uszkami
- dorsz (być może również sola i miruna) + kupa frytek z keczupem :D

nie wiem czy rodzice przygotowali coś więcej, w sumie ja tam tylko na rybę idę najeść się za wszystkie czasy.
  • Odpowiedz
@hazawwin: Lubuskie ale korzenie poznańskie.
-pierogi ruskie
-krokiety i łazanki z grzybami
-śledzie
-karp
-ryba po grecku
-jakies filety rybne
-chleb
-barszcz
Zawsze 12 z chlebem i barszczem do picia wlacznie
  • Odpowiedz
@hazawwin: podhale here

1. Barszcz czerwony z uszkami
2. Rybka (zwykle pstrąga jemy)
3. Kluski z miodem
3. Fasola ze sliwkami
4. Groch z kapustą
5. Kwaśnica z grzybami
6. Kompot z suszonych sliwek
  • Odpowiedz
@hazawwin: pomorskie: grzybowa/barszcz i ryba po grecku sa zawsze. zwykle jest tez salatka jarzynowa, krokiety z kapusta i grzybami, pstrag panierowany. do tego pierdy typu grzyby marynowane w occie. karpia nie ma nigdy (i cale szczescie, to syfiasta ryba)

  • Odpowiedz
świętokrzyskie here
barszcz czerwony z uszkami, śledzie, ryba po grecku, kompot z suszonych owoców, sałatka, gotowany groch i coś jeszcze
  • Odpowiedz
@hazawwin:
Tradycja mieszana, głównie kresy wschodnie (bo babcia robi głównie tak, jak było u niej - okolice Buczacza dokładnie), ale z wpływami z Podkarpacia
1. Barszcz z uszkami (barszcz z kiszonych buraków)
2. Pierogi: ze słodką kapustą, z kwaśną kapustą, ruskie i z powidłami śliwkowymi.
3. Groch z kapustą
4. Kutia
5. Kluski z makiem
6. Ryba smażona
7. Ryba w cebulowej galarecie (nienawidzę)
8. Ryba po żydowsku (w sosie piernikowym)
  • Odpowiedz
@hazawwin: u mnie niby świętokrzyskie, ale tradycje od babci z zamojszczyzny - myślę, że dość egzotyczne (ludzie zawsze się dziwią jak im opowiadam...)

Kapuśniak z fasolką
Barszcz grzybowy
Gołąbki z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną
Śledź i sałatka jarzynowa

Zero innej ryby, pierogów i smażeniny, bardzo postnie, do wszystkiego olej lniany.
Ciasta bardziej standardowo, sernik, keks i czasem makowiec
  • Odpowiedz
@hazawwin:

1. Średnia hawajska
2. Średnia hawajska
3. Średnia hawajska
4. Średnia hawajska
5. Średnia hawajska
6. Średnia hawajska
7. Średnia hawajska
8. Średnia hawajska
9. Średnia hawajska
10. Średnia hawajska
11. Średnia hawajska
12. Średnia hawajska

#wigilia
  • Odpowiedz
@hazawwin: 1 barszcz z uszkami
2 krokirety z grzybki i kapusta.
3. Kutia
4. Pierogi z kapusta
5. Dzwonki z karpia.
6. Zupa sliwkowa z kluskami
8. Kluska kijem mieszana
9.salatka ze śledziem
10. Kwaśnica .

11 nie pamiętam.
12. Jak wyżej.
Kraków/Załuczne.
  • Odpowiedz
Małopolska bliżej gór:
1. Ryba w panierce
2. Kapusta z grochem
3. Pierogi z owocami
4.Pierogi z grzybami
5. Pierogi z kapustą
6.Ziemniaki z sosem grzybowym
7.Zupa grzybowa z łazankami - taka czarna i pieprzna
8.Barszcz z uszkami
9. Kasza ze śliwkami suszonymi i miodem
10. Kumpot z suszek

Do niedawna jedzone z jednego tależa - tzn z 2 raczej - bo do 1 wszyscy nie dostaną :)
  • Odpowiedz