Wpis z mikrobloga

@kened332:
Shadowrun: Dragonfall - Director's Cut
Baldur's Gate I&II: Enhanced Edition
Pillars of Eternity
STAR WARS™ Knights of the Old Republic™ II - The Sith Lords™
Wasteland 2
NEO Scavenger
Arx Fatalis / Arx Libertatis
  • Odpowiedz
@kened332: Ja przechodzę The Legend Of Zelda: Ocarina of Time. Zajebista gierka, tylko Youtube cały czas u mnie leci, bo nie ogarniam niektórych zagadek :D
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Wiem, wiem :P
Ogólnie chce wszystkie części 3D. Boję się, ze 2D zepsują mi obraz gry idealnej. Okaryna to masturbacja dla moich zmysłów, tylko strasznie (moim zdaniem) trudna. Być może to przez ten ciągły brak czasu nie mam 10h na szukanie przełącznika i wolę Youtube, ale praktycznie cały czas siedzę na Youtube
  • Odpowiedz
@fervi: No to Majoras Mask ma o wiele cięższy klimat i lepszą historię. A części 2d też są genialne ale są... hmm... inne...

Osobiście wolę te 2d ze względu na sterowanie bo są o wiele wygodniejsze i też dlatego że dzieciństwie przegrałem bardzo dużo czasu w Link's Awakening na pierwszym gameboyu.

• Odpowiedz
@Kryspin013: Boję się zepsuć sobie dobrgo wrażenia. :P
Chodzi mi o to, że jestem u goronów (przykładowo - nie wiem czy dobrze napisałem) i by pogadać z tym dariusem (?) muszę zagrać kołysankę zeldy. Skąd miałbym wiedzieć normalnie?

Albo pajenczyna jako podłoga - przeturlaj się z palącym się badylem deku - dafuq?

Poza tym czemu na początku idziemy odrobaczać Deku, skoro 30 sekund po wyjściu umiera? Nie mógłby nam powiedzieć co
  • Odpowiedz
@fervi: Prawda jest taka, że wszędzie w grze są poukrywane wskazówki i zawsze albo ktoś ci o tym powie albo musisz wykorzystać mechanikę gry żeby zdobyć wskazówkę. Co prawda mi w wersjach 3d w przeciwieństwie do 2d też mi było trudno znaleźć te wskazówki albo nie znalazłem ich wcale ale w sumie te gry są dosyć zbyt archaiczne a w tamtych czasach z góry zakładało się że masz wystarczająco dużo czasu
  • Odpowiedz
@fervi: Zeldy są na tyle specyficzne, że ciężko znaleźć podobną grę do nich.

Legend of Grimrock mogę ci polecić jak lubisz zagadki ale pewnie już ograłeś to

• Odpowiedz
@Kryspin013: Niestety mało gier ograłem. Ostatnie 12 lat to mucenie w Tibię i drobne gierki. (tak w zasadzie byłem mocno uznależniony).

Zelde poznałem jako tako na kanale unclemroowa, ale nie chciałem w nią grać, bo uznałem, że jak jest tak epicka jak wszyscy mówią to będę przeżywał to jak dobry film, który wiesz, że już nie wróci. Coś jak pierwsza miłość w życiu, coś pięknego, ale jak stracisz to cię serce
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Zeld jest od cholery i trochę, ale w 3D jest ich 5 czy 6. Ogólnie dużo grałem w gry 2D i niby tragedia to nie jest, ale Zelda 3D lepiej działa na mózg, wczuwasz się w Linka i tak dalej. Pokemony uważam za dobrą grę, pewnie każdy chciałby jakąś cząstką być Redem (Ash Ketchumto frajer), ale nie ma w nich akcji, nie możesz być bohaterem. Może zbyt dobrze mi Zelda
  • Odpowiedz
@fervi: są jeszcze Zeldy na ds'a w 3d... I na Wii... Pomijając Zeldy trójwymiarowe na konsole nintendo, do których nie ma emulatorów.

Po za tym czy ja wiem. Już w pierwszych zeldach mimo dwóch wymiarów było trochę zagadek związanych z tym że platformy znajdowały się na różnych wysokościach. Zresztą nie grałeś to nie marudź. Sprawdź sobie jak będziesz miał czas, a zdziwisz się na jakie pomysły przy tak małej mocy obliczeniowej
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Ale na Wii U Zeldy chyba nie było?
Myślę, że obczaję pozostałe części, ale boję się, że nie ogarnę albo nie ciągnie mnie to tak jak grafika 3D

Bo kiedyś próbowałem tej Open Sourceowj Zeldy z silnika Solarus, ale nie znalazłem punktów zaczepienia, by się wciągnąć. Być może dlatego, że o ile wychowałem się w latach 90 tych, to nie miałem Zeldy i ostatecznie czuję niechęć przed nieznanym. Nie wiem
  • Odpowiedz