Wpis z mikrobloga

@hutnikov: @tmh7: No chyba nie, to jest tak masakrycznie prosta animacja że po dwóch dniach nauki after effects (ba, nawet w premierze się to zrobi bo to nawet motion blura nie ma) zrobi się to bez najmniejszego problemu. Sam bym po znajomości i z gotowymi obrazkami wziął za to ze 3 stówy bo więcej po prostu wstyd brać za coś takiego.
@tmh7: Oczywistym jest że 3 stówy za bazową robotę - chyba że nie zawierasz w swoich umowach klauzuli o płatnych poprawkach, co jest niemal obowiązkiem w tej branży.
@thePiter: tak zawieram poprawki zawsze są płatne. Ale 300zł za 1 minutową animację to trochę bieda. (W dobrych czasach to ja brałem 300zł za zanimowanie banneru flash). Zobacz ile poprawek można nanieść w tym czasie. Zazwyczaj na początku robi się storyboard animacji i myślę że to jest warte tyle co bazowa robota - chyba że komuś nie zależy i robisz robotę na odwal się. Jeżeli robisz projekt za niską cenę to
@tmh7: Człowieku, serio uważasz że w tej animacji Focusa był robiony storyboard? :D Nie, nie robi się storyboardów do tak prostej animacji, którą prawdopodobnie robił stażysta za friko. Całą zawartość tego filmiku można dokładnie opisać słowami w paru mailach, nie ma sensu zwiększać kosztów przy tak niszowych projektach. Też kiedyś chciałem podchodzić do każdego projektu poważnie i dawałem większą stawkę, każdy z tych projektów mi przepadł bo to nie Hollywood, to
@thePiter: nie będę się z Tobą kłócił kto ma rację bo każdy ma swój styl prowadzenia projektów. Dla Focusa robił to stażysta pewnie ale z jakiejś większej agencji więc de facto Klient zapłacił więcej. Pamiętaj że w naszej branży trzeba się cenić inaczej całe życie będziesz słyszał teksty - ile?, co tak drogo?, syn szwagra mi to zrobi za piwo. Po prostu praca grafika,animatora jest czasochłonna i specjalistyczna - wymaga wiedzy
@hutnikov:
ile konkretnie obrazków do animacji?
ile ma trwać cała animacja?
jaka rozdzielczość docelowa animacji?
w jakiej postaci chcesz otrzymać animację: wyrenderowana sekwencje, jeden plik, plik z projektem? inne? formaty?
ile czasu od momentu kiedy dostaje obrazki na zrobienie animacji?