Aktywne Wpisy

MokrySuchar +115
Jest jakiś chętny reprezentant tagu #famemma wystąpić na Bitej Śmietance?
Oferujemy mysteryboxa i koszulkę (+koszty transportu).
Oferujemy mysteryboxa i koszulkę (+koszty transportu).

Oszukał nas. Nie był prawiczkiem.
#przegryw
#przegryw
źródło: comment_1673297052Fw18rcsOLP0agxSqlUPK6c
Pobierz

Z reguły to ja dostaję od Was komputery ale tym razem, przy okazji zbliżających się świąt chciałbym zrobić coś zupełnie odwrotnego.
Jak niektórzy wiedzą (tag #retroboat, #retrocomputing), z racji mojego hobby, komputerów mam całkiem sporo. Nie wszystkie jednak (jeszcze) spełniają warunki by można było nazwać je "retro". Innych zaś mam tak dużo, że brak jednej czy nawet kilku sztuk nie uszczupli znacząco mojej kolekcji. W związku z tym chciałbym podarować jeden z nich komuś w prezencie - od tak, po prostu - na gwiazdkę. Jednak "komuś"" nie znaczy byle komu. Nie chciałbym aby ten komputer stał się kolejnym meblem do grania czy odpalania filmów, dlatego też stawiam kilka warunków, które przyszły właściciel powinien spełnić:
- po pierwsze, chciałbym, żeby był to prezent dla dziecka, nie dla osoby dorosłej. Dorośli nie wierzą w św. Mikołaja, prawda? ;-)
- chciałbym też aby komputer trafił do osoby/rodziny naprawdę potrzebującej a nie na zasadzie "Dają za darmo, to bierzem!";
- po trzecie (warunek opcjonalny) - fajnie by było aby osoba obdarowana dzięki niemu nauczyła się albo przynajmniej spróbowała nauczyć się programować, tworzyć strony WWW, rysować, komponować muzykę - cokolwiek! Miło mi będzie też, jeśli za rok zaprosi mnie ona do siebie i pokaże, co udało się jej przez cały owy rok osiągnąć ;-)
To chyba tyle, jeśli chodzi o zasady. Plusujcie, dawajcie znać swoim, być może potrzebującym, znajomym i do przodu!
Zgłoszenia zbieram na adres e-mail kontakt@retroboat.pl (wystarczy krótkie info dla kogo i dlaczego) do 20 grudnia, do północy. Następnego dnia, korzystając ze specjalnego programu wylosuję zwycięzcę, o którym poinformuję na m.in. tu, na mikro, oraz któremu przekażę lub wyślę komputer na swój koszt.
Aha, jeszcze konfiguracja :-) Nic wielkiego ale w sam raz do nauki:
- procesor Intel Core2Duo/2.33GHz;
- 4GB RAM;
- dysk 160GB SATA;
- DVD-RW;
- jakaś karta graficzna na PCI-e;
- klawiatura i myszka;
- zainstalowany system Linux Ubuntu;
źródło: comment_tmVnsK6nVYomqvwNWiJB32o2kf2hK9d1.jpg
PobierzAkcja super!
Komentarz usunięty przez autora