Aktywne Wpisy

Matheo780 +62
Auto pędzące 150km/h władowało się pod kombajn. Całe szczęście heder znajdował się tak jak powinno być, czyli na wózku. Wina kierowcy jest dość ewidentna, ale czy kombajnista uniknie nieprzyjemności prawnych? Nie jestem tego niestety pewien.
Otóż kombajn na zdjęciu to John Deere T660 (6 klawiszy). Jego szerokość nawet ze zdemontowanym hederem to ok. 3,8m. Ogólnie po drodze poruszać można się pojazdami <3m, natomiast po uzyskaniu specjalnego zezwolenia czasowego na przejazd od starosty możliwy jest przejazd pojazdem < 3,5m.
Ten kombajn obydwie te szerokości przekracza, więc obawiam się, że niestety, ale kombajnista może mieć problemy i tak.
I
Otóż kombajn na zdjęciu to John Deere T660 (6 klawiszy). Jego szerokość nawet ze zdemontowanym hederem to ok. 3,8m. Ogólnie po drodze poruszać można się pojazdami <3m, natomiast po uzyskaniu specjalnego zezwolenia czasowego na przejazd od starosty możliwy jest przejazd pojazdem < 3,5m.
Ten kombajn obydwie te szerokości przekracza, więc obawiam się, że niestety, ale kombajnista może mieć problemy i tak.
I
źródło: IMG_3547
Pobierz
erni13 +326

chociaż w sumie tam również relacje będą, także chyba lepiej żeby aktualizacja/dodanie/usunięcie powodował też usunięcie w drugiej bazie i vice versa ? jak w takim razie tą drugą opcje zrobić ?
#php #symfony2 #symfony #webdev
Ale odpowiadajac na pytanie - inne entity managery musza byc
to jeszcze odpowiedź na drugie pytanie - lepiej zrobić jednak to rozdzielnie i aktualizacja/usunięcie/dodanie od razu zrobi to samo w drugiej bazie ?
Generalnie, ja mam tkaie podejście - nie używać relacji doctrineowych. Wszystkie encje ładowałem oddzielnie w osobnych repozytoriach, było łatwiej tym zarządzać.
z tego co widzę to doctrine tak nie bardzo wspiera relacje między różnymi połączeniami(czemu to nie wiem, przecież to kwestia w zapytaniu dopisania prefiksu database...) ale trudno :x także zrobię chyba trzymanie tutaj i tutaj tego samego
Ponadto doctrinowe repo udostepnia Ci tylko generyczne metody, wiec zapomnij o przeszukiwaniu wg domenowych metod ( czytaj zawsze bedziez mial w kodzie findBy['status' => 200] zamiast np findAcceptedOrders() , a to powaznie rzutuje na jego jakość )
https://techpunch.co.uk/development/using-multiple-databases-with-symfony2-and-doctrine2 serio tak prosto to działa ? XD będę musiał sprawdzić
A tak konkretniej - dziedziczenie dwóch klas binduje je statycznie, nie powinniśmy tego robić chyba, że w szczególnych przypadkach, kiedy implementacje zupełnie nie są ze sobą związane i jesteśmy na 100000000000% pewni , że implementacja się nie zmieni [ to się rzadko , bardzo rzadko zdarza ] ( a i tak lepiej wtedy użyć kompozycji )
To są wszystko realne problemy, ktore wychodza przy duzych aplikacjach rozwijanych wiele lat, mówią o tym architekci aplikacji juz od dawna, tylko po to by ludzie zachwycali sie jakimś hehe laravelem i kolejnymi ficzerkami xD
https://en.wikipedia.org/wiki/Design_Patterns Polecam sobie to załatwić i przeczytać.
Poza tym, przez problem rozumiemy tutaj fakt rozbicia wiedzy o produkcie, ktory predzej czy pozniej przekuwa sie na tak zwnay syf w kodzie. Tak sie dzieje z prawie kazdym projektem informatycznym. I tak powstaje kolejny projekt ,,legacy" xD