Wpis z mikrobloga

Jest w #katowice takie skrzyżowanie Stęślickiego z Chorzowską, trzy pasy na każdej ulicy (pic rel;) Ze skrajnie lewego ze Stęslickiego można jechać tylko w lewo, ze środkowego mozna jechać w lewo albo prosto. I często stojąc na środkowym pasie chcę skręcić w Chorzowską i zajmuje tam pas środkowy tak jak pokazują niebieskie strzałki (i tak jak to powinno moim zdaniem wyglądać). Natomiast ludzie stojący na skrajnie lewym pasie często przecinają pas przy wjedzie w Chorzowską i też wjeżdzają na środkowy (strzałka czerwona).
Pytanie, jak powinno się jechać prawidłowo.. bo już kilkukrotnie mnie ktoś wypchnął na skrajnie prawy pas i jeszcze miał do mnie pretensje że mu zajechałem.
#prawojazdy #motoryzacja
p.....c - Jest w #katowice takie skrzyżowanie Stęślickiego z Chorzowską, trzy pasy na...

źródło: comment_diVOq9zLkQvGbldZnOkt0NY4PuHNLECy.jpg

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
@pwec: Obowiązuje ruch prawostronny, więc Ty mając możliwość jako jedyny zajęcia prawego pasa, powinieneś stawać właśnie na nim - nie na środkowym
  • Odpowiedz
@pwec: Linia przerywana, więc z lewego można wjechać na środek, ale jeśli na środkowym pasie jest skręcający w lewo, to można to podciągnąć pod wyprzedzanie pojazdu skręcającego w lewo i jeszcze parę innych paragrafów.
  • Odpowiedz
@pwec: @zgred: Jakbym był tu pierwszy raz to bym zjechał na środkowy bo bym nie zauważył że jest trzeci pas do jazdy na wprost, a jak już jeździsz kilka razy to można zająć prawy, poczekajmy na wypowiedź innych
  • Odpowiedz
@pwec: prawda, odwrotnie tez to działa. Tu raczej działa albo cwaniactwo albo głupota kierującego. Niestety wyraźnego prawnego zakazu takich manewrów januszowych które można by wyegzekwować chyba nie ma - niby jest zachowanie ostrożności i ustąpienie przy zmianie pasa, ale wiadomo jak to z Polską kulturą jazdy wygląda.
  • Odpowiedz
@egoistyczny_logistyk: zmieniając pas musisz zawsze ustąpić pierwszeństwa i zachować ostrożność. Niezależnie od wszystkiego, a ludzie tam zwyczajnie ładują się pod maskę - niekiedy nawet bez ostrzeżenia.
  • Odpowiedz
@pwec: Skręcając z drogi z dwoma pasami do skrętu w lewo w drogę z trzema pasami ruchu, skręcający ze skrajnie lewego pasa może zająć skrajnie lewy pas lub środkowy, jeśli ustąpi pierwszeństwa pojazdowi skręcającemu w lewo z prawego pasa (ten może zająć prawy pas lub środkowy (mając na nim pierwszeństwo)). Tj. zasada prawej ręki, podobna sytuacja ma miejsce gdy jedzie się drogą o trzech pasach i jedzie się lewym pasem
  • Odpowiedz
@pwec: teoretycznie musisz, na tym skrzyżowaniu nie wiem czy to jednak ma zastosowanie bo końcowe kierunki jazdy są inne.

Przypuszczam ze tam nawet policja głupieje :)
  • Odpowiedz
@pwec: Ja jak zdawałem prawko, to mnie uczyli, że mając do dyspozycji zajęcie więcej niż jednego pasa, powinno zająć się prawy. Wiadomo, że jak za 500m skręcasz w lewo to zajmiesz lewy bądź środkowy - ale prawy powinni się zajmować, żeby jak najwięcej ludzi mogło przejechać przez skrzyżowanie w czasie trwania zielonego światła
  • Odpowiedz