Aktywne Wpisy

Jagoo +14
wszystkiego najlepszego dla mnie samej ! Dziś mam urodziny, ale świętuje je od 1 marca. Póki co mam za sobą pierwszy mini festiwal psytranse (egodrop) po 10 letniej przerwie. Miałam wypad na black metalowe koncerty. Jestem po jednej domówce, teraz wróciła z z Łodzi w klimatach electro. W czwartek Fever Ray. W piątek festiwal muzyki electro francuskiej, a zaraz potem pierwszy gotycki Festival w tym roku, Resistanz. (niestety odwołali mi VNV Nation)
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.

Ale proszę bez żadnych: że Duda oszukał, że PiS to PO, że Stonoga miał rację, że dyktatura, że Budapeszt itd.
Coś merytorycznego poproszę.
#duda #prezydent #pis #4konserwy #neuropa #polityka
Winę stwierdza sąd, Maliniak tylko darował karę Kamińskiemu i to jeszcze przed prawomocnym skazaniem. Taką decyzją stawił się ponad sądem - jakby oznajmił HWDTW (gdzie TW oznacza trójpodział władzy).
Duda doszedł do władzy m.in. dzięki temu, że określił się mianem "Wszystkich Polaków". Oznacza to, że m.in wyborców PO, SLD i każdego innego ugrupowania. Tą decyzją ośmieszył to hasło, bo jak prezydent wszystkich Polaków może ułaskawiać:
a) w niejasnych okolicznościach swojego kolegę partyjnego tylko dlatego, aby mógł legalnie objąć urząd państwowy (wyrok na Kamińskim był nieprawomocny, prawnicy nie są zgodni co do tego czy Duda musiał czekać na
Komentarz usunięty przez moderatora
1. Mianem "Prezydenta wszystkich Polaków" Dudę określali po wyborach dziennikarze wtedy prorządowi.
2. Przecież Kamiński mógł objąć urząd z wyrokiem nieprawomocnym, a właściwie zrobił to wczoraj.
3. W sprawie aktu łaski dla Kamińskiego to rzeczywiście sprawa nie sprawdzona, ale wydaje mi się że sprawdzili to na piątą stronę i pewnie nie znaleźli przesłanego przeciw. Jeżeli będzie tak, że zrobili to niezgodnie z prawem przypomnij to sam to uroczyście odszczekam.
4.
b) sąd wypowiedział się w dwóch osobnych postępowania odnośnie legalności działań CBA - brak znamion przestępstwa czy nadużyć
c) Znaczy się jak się zna prezydenta to ten nie może cie ułaskawić bo w GW napiszą że to załatwiłeś po znajomości?
Więcej mi się nie chce pisać bo szkoda życia
@Enricco: wyrok zawiera informacje, że organy te były przez CBA wprowadzane w błąd.
Nieprawomocnie przez inny sąd, z tego powodu wyrok ów uchylono.
Natomiast z takich przesłanek okołoprawnych to można np. przywołać, że akt oskarżenia sporządziła prokuratura rzeszowska. Nie dość, że mówi się, że prokuratura jest generalnie propis, to jeszcze rzeszowska. Z bastionu
@Enricco: dlatego dostał wyrok, który duda swoim ułaskawieniem zatwierdził.
@BongoBong: Też tak uważam, ale moja argumentacja moze trochę Cię przekona.
@grzegorz-zielinski: Nie wiem czy musi wycofać apelację, wydaje mi się że akt łaski kończy sprawę.
@stekelenburg2: znajdziesz powyżej
@Enricco: skąd wniosek, że może prowadzić np. do uniewinnienia?
Ale czym, umorzeniem, wyrokiem uniewinniającym?
@stekelenburg2: Szczerze powiediawsy nie czytałem więc się nie wypowiem aż tak dokładnie.
Co do prokuratury rzeszowskiej to inna plotka głosi że tam raczej Bury trzyma pieczę.
Zamykam temat.
Ze strony Prezydenta "(...) Akt łaski nie zmienia wyroku sądu i nie podważa winy skazanego."
Nie jestem prawnikiem wiec nie będę się wypowiadał jak ta sprawa jest zamkana.
Czy tak jest czy nie, nie wiem ani ja ani Ty. Pewnie będzie to spór nie tylko medialny na co najmniej kilka najbliższych dni.
@Enricco: ano właśnie, więc może wcale nie być tak szybko zamknięta, bo jest zagwozdka co zrobić ze sprawą na takim etapie będącą z już zastosowanym ułaskawieniem.
Co do wyroku, to stosowny fragment załączam:
@pila_mechaniczna: generalnie tak działa świat, jak ktoś zna jowisza to może liczyć na łaskę. Ludki Cię znają, to skazują Jezusa, a nie Barabasza.
Ta zagwozdka będzie szlifowana pewnie przez kilka najbliższych dni. Już w poranku Polskiego Radia Ziobro wił się jak piskorz.
Myślałem, że podejmując taką decyzje rozbili tą sprawę na czynniki pierwsze, ale coś mi się wydaje że chyba tak nie było. Może im się to odbić czkawką.
Jednakże patrząc na całą sprawę szeroko i rozpatrując alternatywne rozwiązania, to moim zdaniem z punktu widzenia strategii politycznej była to najbardziej korzystna decyzja. Czekanie