Wpis z mikrobloga

@Enricco: dobrze, merytorycznie:
Duda doszedł do władzy m.in. dzięki temu, że określił się mianem "Wszystkich Polaków". Oznacza to, że m.in wyborców PO, SLD i każdego innego ugrupowania. Tą decyzją ośmieszył to hasło, bo jak prezydent wszystkich Polaków może ułaskawiać:
a) w niejasnych okolicznościach swojego kolegę partyjnego tylko dlatego, aby mógł legalnie objąć urząd państwowy (wyrok na Kamińskim był nieprawomocny, prawnicy nie są zgodni co do tego czy Duda musiał czekać na
@pila_mechaniczna:
1. Mianem "Prezydenta wszystkich Polaków" Dudę określali po wyborach dziennikarze wtedy prorządowi.
2. Przecież Kamiński mógł objąć urząd z wyrokiem nieprawomocnym, a właściwie zrobił to wczoraj.
3. W sprawie aktu łaski dla Kamińskiego to rzeczywiście sprawa nie sprawdzona, ale wydaje mi się że sprawdzili to na piątą stronę i pewnie nie znaleźli przesłanego przeciw. Jeżeli będzie tak, że zrobili to niezgodnie z prawem przypomnij to sam to uroczyście odszczekam.
4.
@pila_mechaniczna: a) jakie niejasne okoliczności?
b) sąd wypowiedział się w dwóch osobnych postępowania odnośnie legalności działań CBA - brak znamion przestępstwa czy nadużyć
c) Znaczy się jak się zna prezydenta to ten nie może cie ułaskawić bo w GW napiszą że to załatwiłeś po znajomości?

Więcej mi się nie chce pisać bo szkoda życia
- wszystkie działania były zatwierdzone przez sądy i prokuratora generalnego

@Enricco: wyrok zawiera informacje, że organy te były przez CBA wprowadzane w błąd.

- uznanie akcji CBA za zgodną z prawem

Nieprawomocnie przez inny sąd, z tego powodu wyrok ów uchylono.

Natomiast z takich przesłanek okołoprawnych to można np. przywołać, że akt oskarżenia sporządziła prokuratura rzeszowska. Nie dość, że mówi się, że prokuratura jest generalnie propis, to jeszcze rzeszowska. Z bastionu
wyrok zawiera informacje, że organy te były przez CBA wprowadzane w błąd.

@stekelenburg2: Szczerze powiediawsy nie czytałem więc się nie wypowiem aż tak dokładnie.

Co do prokuratury rzeszowskiej to inna plotka głosi że tam raczej Bury trzyma pieczę.
@Enricco: No właśnie nie jest, jeżeli miałbym gdzieś umiejscowić to obok. Z jakichś ważnych pobudek Prezydent ma możliwość darować karę lub ją złagodzić, nie wchodzi w proces decyzyjny sądu. Prezydent stosując akt łaski przed prawomocnym wyrokiem pokazuje, że to czy sąd stwierdzi winę czy nie jest nieważne, bo to on sprawuje wyimaginowane zwierzchnictwo nad sądami.
Ze strony Prezydenta "(...) Akt łaski nie zmienia wyroku sądu i nie podważa winy skazanego."

Nie jestem prawnikiem wiec nie będę się wypowiadał jak ta sprawa jest zamkana.

@Enricco: ano właśnie, więc może wcale nie być tak szybko zamknięta, bo jest zagwozdka co zrobić ze sprawą na takim etapie będącą z już zastosowanym ułaskawieniem.

Co do wyroku, to stosowny fragment załączam:

w okresie od 27 stycznia 2007 roku do 5 lipca
c) pokazuje, że w kraju są równi i równiejsi, że wystarczy znać prezydenta RP, być z jego partii i można być ułaskawionym nawet za tak poważne zarzuty

@pila_mechaniczna: generalnie tak działa świat, jak ktoś zna jowisza to może liczyć na łaskę. Ludki Cię znają, to skazują Jezusa, a nie Barabasza.
@stekelenburg2:

Ta zagwozdka będzie szlifowana pewnie przez kilka najbliższych dni. Już w poranku Polskiego Radia Ziobro wił się jak piskorz.

Myślałem, że podejmując taką decyzje rozbili tą sprawę na czynniki pierwsze, ale coś mi się wydaje że chyba tak nie było. Może im się to odbić czkawką.

Jednakże patrząc na całą sprawę szeroko i rozpatrując alternatywne rozwiązania, to moim zdaniem z punktu widzenia strategii politycznej była to najbardziej korzystna decyzja. Czekanie