mam od dłuższego czasu problem z ustawieniem antenty satelitarnej z #cyforwypolsat. Najlepsze jest to, że przykładowo PolsatHD odbiera ładnie, a już zwykły Polsat nie.. ( ͡°͜ʖ͡°) KIedyś było tak, że niektóre kanały odbierały tylko rano, teraz już te kanały wogóle nie odbierają. Pozostała jakaś 1/3 kanałów. A o tym, że podczas deszczu nic nie odbiera chyba już nie musze pisać.. Są jakieś narzędzia do ustawienia takiej antenty? jakieś mierniki sygnału? Co byście polecili?
@Rilekt: @October: mam to samo. kazali ustawić TP na 12188, ale dioda mi sie pali na czerwono i nic nie wyszukuje. Zadzwoniłem i kazali przestawić antene bardziej na południe, aż będzie smigalo. Kręciłem tym gównem i nic
@tyskieponadwszystkie: Trzeba bardzooooo delikatnie przestawiać antenę, ustawić na polsatowski program i najlepiej jakby ktoś mówił ci, czy sygnał się zmienia.
@October: @tyskieponadwszystkie: @Rilekt: macie podziałkę przy uchwycie? postaram się pomóc w miarę możliwości- pracowałem ponad rok czasu w CP, w tym większość na infolinii technicznej ;P
@tyskieponadwszystkie: dla Bydgoszczy powinnienes mieć kąt elewacji 29,1. @Rilekt, sprawdźcie jeszcze dodatkowo, czy Wasz uchwyt jest odpowiednio wypoziomowany, bo jeśli nie, to nici z sugerowania się podziałką. Jeżeli, kąt elewacji będzie ustawiony już poprawnie ustawiacie antenę na południe i delikatnie, po kawałeczku ruszacie w kierunku na zachód. Po każdej korekcji czekacie kilka sekund i sprawdzacie moc i jakość sygnału. Jak macie dekodery CP czyli hd2000, hd3000, hd5000, hd5500, pvr7000 to
@Rilekt: @tyskieponadwszystkie: taka mała podpowiedź co do tych kanałów na różnych częstotliwościach i polaryzacjach to przykładowa propozycja tv puls kanał 84, TVP kultura 107 polsat sport kanał 11, tvp1 kanał 3 hd polsat sport HD kanał 21, polsat food kanał 24 HD
@October: a jakie to specjalistycznego urządzenie? ( ͡° ͜ʖ ͡°) wole sam sobie takie zakupić
p.s. tanie mierniki mozesz sobie w buty wsadzic :p
@tyskieponadwszystkie: kuuurde no mam to samo, we Włocławku
Komentarz usunięty przez autora
@Rilekt, sprawdźcie jeszcze dodatkowo, czy Wasz uchwyt jest odpowiednio wypoziomowany, bo jeśli nie, to nici z sugerowania się podziałką. Jeżeli, kąt elewacji będzie ustawiony już poprawnie ustawiacie antenę na południe i delikatnie, po kawałeczku ruszacie w kierunku na zachód. Po każdej korekcji czekacie kilka sekund i sprawdzacie moc i jakość sygnału. Jak macie dekodery CP czyli hd2000, hd3000, hd5000, hd5500, pvr7000 to
tv puls kanał 84, TVP kultura 107
polsat sport kanał 11, tvp1 kanał 3 hd
polsat sport HD kanał 21, polsat food kanał 24 HD
Ale wieeelkie dzięki za tak obszerne info :)