Wpis z mikrobloga

Drogie mirki, od lat używam NetBeans'a, jest dobry przyzwyczaiłem sie do niego blah blah blah. Z jakiegoś jednak nie znanego mi powodu w firmie wszyscy korzystają z phpstorma. Czy ktoś może mi wytłumaczyć w czym to drugie jest niby lepsze? Nie widziałem tam nic super przydatnego (może po za podpowiedziami kluczy tablic, ale i tak chłopaki w firmie z tego nie korzystają bo nie umio ( )). Refactoring, szukajka, integracja z gitem, szablony, makra... te wszystkie rzeczy mam w fasolkach.

#php #programowanie #phpstorm #netbeans #pytanie
  • 5
@mer: Korzystam z Vagranta na co dzień, wiem ze jest też plugin do fasolek ale z niego nie korzystam. Symfony2 trochu na boku, ale obadam sprawe
@micke: Co prawda od dwóch lat nie siedzę już na NetBeansie, ale w porównaniu do niego to PhpStorm ma zdecydowanie lepsze autouzupełnianie i ogólnie przyjemniej się z nim pracuje.
@micke: phpstorm z moich obserwacji jest bardzo szybki, jeżeli chodzi o podpowiadanie kodu. Szczególnie poczułem to po przejściu na wersje 9tą. Wcześniej długo używałem NetBeans'a, który strasznie zamulał, choć był bardzo intuicyjny.

W phpstorm ważne jest ustawienie layoutu skrótów klawiszowych, można wskazać ustawienia zgodne z NetBeansem. Dopóki kolega nie pokazał mi, jak można to ustawić to praca z phpstorm to była katorga. Teraz sobie chwale.

W phpstormie urzekło mnie narzędzie do