Aktywne Wpisy
arinkao +286
Polskie jadło, nie ma lepszego ¯\(ツ)/¯
Colesław wymiata bo ma selera, dawajcie selera do surówek.
#arinkaofood
#gotujzwykopem #jedzenie
Colesław wymiata bo ma selera, dawajcie selera do surówek.
#arinkaofood
#gotujzwykopem #jedzenie
pearl_jamik +26
Nie wiem czy znacie takie wino czekoladowe ROSSO NOBILE, ale nawet jeżeli nie to mam pytanie do @Browin.
Smakuje mi wino czekoladowe. Chciałem takowe zrobić i dodałem do wina ekstrakt czekoladowy do mocnych alkoholi od Biowin (czyli wasz).
Pytanie: czy da się zrobić wino czekoladowe z tradycyjnej czekolady?
Pytanie2: czy do produkcji ekstraktu czekoladowego wykorzystywane są przynajmniej śladowe ilości czekolady czy to "sama chemia"
Kacper z Oldtimery.com
W esencji zgodnie ze specyfikacją dostawcy mamy aromat naturalny, więc gdzieś tam śladowe ilości kakao powinny być ( ͡º ͜ʖ͡º)
Dzięki za odpowiedź - prawilne z was mirki!
Tylko nie wiem, czy nie lepiej byłoby dać kakao rozpuszczone w wodzie do baniaka, zamiast czekolady (która jest tłusta, a co utrudnia klarowanie z tego co kojarzę).
W mleku byłoby smaczniejsze pewnie, ale mleko
Zaparzasz kawę (ja dałem około 350-400g świeżo mielonej na baniak 5L), to wlewasz do bańki (oczywiście jak będzie chłodne, aby baniak nie pękł), do tego syrop cukrowy i drożdże. Po 1,5 miesiąca wino do spożywania, lekko pobudza, smakuje jak mocna słodka kawa.
Korzeń kakaowca przyszedł do nas przez przypadek podczas zamawiania półproduktów do ziół do piwa grzanego i wina grzanego. My tu cuda mamy na magazynach jeżeli chodzi o przyprawy :D Musimy tylko pamiętać, żeby zawsze odmierzać gramy przy tworzeniu mieszanek, co jest chyba najtrudniejsze w całym procesie :0
Ja robiłem z samej kawy (kawa, syrop cukrowy i drożdże, nic więcej).