Wpis z mikrobloga

Taka ciekawostka :P

Wiele osób wyczekuje emulatora konsoli Nintendo 3DS. Oczywiście najlepiej jakby chodził bez problemu na Androidzie, ale skoro powstaje na Linuksie -> będzie dało się go łatwo przenieść.

Oczywiście jest jeden - Citra Emulator; Jeśli ktoś się napala, to nie ma sensu.

Oczywiście radzi sobie coraz lepiej, jak się rozszyfruje (trzeba mieć 3DS'a) ROMy to możemy w nim odpalić The Legend Of Zelda (i inne gry), ale do testów wystarczą aplikacje Homebrew.

Ogólnie najważniejszym (moim zdaniem) testem jest Nyan Cat. O ile nie mam 3DS'a, to wnioskuję, że podaje on sekundy w czasie rzeczywistym. Niestety, 6 rdzeniowy Xeon (a konkretnie 1 rdzeń :P) nie ma takiej mocy by emulować płynnie. Oczywiście będę co jakiś czas testował czy coś się zmieni, ale jak sami twórcy zapowiadają - przed 2017 rokiem prawdopodobnie nie ma co się napalać na dobry emulator.

Jak ktoś chce się pobawić na własnym kompie, to:
http://3dbrew.org/wiki/Homebrew_Applications

Wygląda, że ma z 10% mocy "oryginalnego 3DSa"
#emudroid #pingwineknet
  • 19
@biczek: Tutaj najlepiej zająć się starszym DSem. Wiesz, przypuszczam, że za rok będzie 3DS "do ogarnięcia". Gorzej (dla piratów :D), że żeby grać w komercyjne gry, trzeba mieć 3DS'a, bo tylko on potrafi rozszyfrować ROMy
@biczek: Powiem tak - na konsole są tysiące gier, więc może przeszedłeś 10% tytułów, które cię interesują ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja sobie przechodzę Sonic The Hedgehog na Sega Mega Drive - i jest Mega ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@fervi: Czy ja wiem ;P Wiem co lubię/ew gdzie szukać. A japońskie rpgi mnie za bardzo nie jarają więc sporo gier odpada (chociaż w parę grało się całkiem przyjemnie)
@JoeBlade: Ale chyba mówisz o DS, bo właśnie 3DS'a testowaliśmy i ssie :D
Ba, nawet filmy na Youtube od twórców o tym mówią. Być może chodziło ci o starszego - Nintendo DSa (też 2 ekrany, tylko bez trybu 3D i starszy) - to fakt, on chodzi na dużej ilości urządzeń i to płynnie.
@JoeBlade: Atarowca bij z gumowca

Zgadza się, konsola droga nie jest (2DS). Ale też nie zgodziłbym się, że nie możesz mieć "super doznań" na smartfonie. Oczywiście wszelkie filtry uatrakcyjnią graficznie obraz, a zewnętrzny Gamepad - ułatwi granie.
Emulator DSa to swietna sprawa, masa DOBRYCH gier na dotyk mimo iz konsola duzo starsza niz pierwsze dobre, dotykowe smarty. Dziwne ze nikt tych gier nie przeportowal czy zrobil swoich bazujac na ideai gry z DSa jak Kirby ktoremu rysuje sie droge - idealne na smarty z rysikiem jak Note
@signap: Podobno wynika to z tego, iż coraz więcej osób by myślało o Androidzie jako "nowym domu nintendo" i by nie kupowali konsoli. Troszkę pokraczne wytłumaczenie
@fervi: Od kilku lat slysze ze smarty to tez i gry. 5 na 100 gier bedzie wartych swojego czasu badz pieniedzy. Najwazniejsza sprawa to kontroler - bez zewnetrzego ani rusz, bo dotykanie ekranu w miejscu przycisku A i B loteria...
W stara dobra Carme da rade grac - gaz/hamulec i lewo/praw - to wystarczy ale szutery?
@signap:
Jeśli chodzi o gry Androidowe (bez emulatorów) to masz parę dobrych FPSów. Najlepiej tę kwestię ogarnął Dead Trigger 2, ale da się (tak sobie) grać w Novę 3 - ale tu raczej bym myślał o Padzie.

Dlatego wolę emulatory. Wydanie gry na Androida to koszt 120zł + produkcja. Tworzenie gry na konsole to koszt produkcji, licencji, tłoczenia nośnika
@signap: Nie no - wiadomo. Ale też przypomnę, że ten tekst dotyczy 3DSa :D (nowszej konsoli Nintendo)

Ale też uważam, że smartfon + tablet + pad > konsoli. Mobilność, mobilność ...