Aktywne Wpisy
ZenujacaDoomerka +27
W ogóle fascynuje mnie istnienie osób co kochają Marvela i star wars.
Tych ludzi się powinno od społeczeństwa normalnego odseparować.
To nie są normalni ludzie. Normalny dorosły nie idzie oglądać filmu o tej samej treści po raz tysięczny i mówi wow ale super.
Ciągle to samo - jest bohater, drama a potem znów dobro zwyciężyło xD
To są jakieś uposie po prostu a nie ludzie. Jedyne do kogo to może przemawiać to
Tych ludzi się powinno od społeczeństwa normalnego odseparować.
To nie są normalni ludzie. Normalny dorosły nie idzie oglądać filmu o tej samej treści po raz tysięczny i mówi wow ale super.
Ciągle to samo - jest bohater, drama a potem znów dobro zwyciężyło xD
To są jakieś uposie po prostu a nie ludzie. Jedyne do kogo to może przemawiać to
KingaM +5
Serio, #orange? Przecież to święto ma głębokie znaczenie religijne dla wielu osób, a Wy postanowiliście robić z tego jaja dosłownie i w przenośni. To jest jakieś kurwskie lekceważenie wolności religijnej i świętości tradycji. Co będzie następne? Cyfrowe noszenie palm w Wielki Tydzień? Albo cyfrowe chodzenie na msze? Może e-palenie ziółka przez rastuchów które przecież jest ich sakramentem albo darmowe gigabajtu z okazji obalenia reżimu.
Ja wiem, że to tylko zabawa
Ja wiem, że to tylko zabawa
A wraz z nim #rozdajo. W poniedziałek rozlosujemy jedną plusującą osobę, która dostanie w prezencie nasz zestaw!
Bez przepisu się oczywiście nie obędzie (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
Domowe ciderini jabłkowo - gruszkowy
Składniki na 20 l nastawu:
- 10 kg jabłek
- 7 kg gruszek
- 2 l wody w celu rozpuszczenia cukru
- 1 kg cukru
- regulator kwasowości
- drożdże Browin (CideriniSweet)
- pożywka dla drożdży
- pektoenzym
Przepis:
Jabłka powinny być soczyste, słodkie, dojrzałe, o odpowiedniej kwasowości
i zawartości garbników. Nie usuwa się skórek i pestek, gdyż to one nadają cydrowi szczególny smak i aromat.
Owoce kroimy na ćwiartki (wraz ze skórką i gniazdem nasiennym, lecz bez ogonków) lub miksujemy na miazgę. Przenosimy całość do pojemnika fermentacyjnego (można zalać 0,5 l gorącej wody, aby zapobiec ciemnieniu jabłek) dodajemy pektoenzym (naturalny środek pomagający wyizolować sok), w tym momencie można dodać już drożdże oraz pożywkę. Pojemnik szczelnie zamykamy, montujemy rurkę fermentacyjną z wodą i pozostawiamy na dwie doby. Po tym czasie odciskamy sok z miazgi. Dodajemy resztę składników oraz syrop cukrowy (cukier rozpuszczony w ciepłej wodzie) i pozostawiamy do dalszej fermentacji na ok. 2 tygodnie, aż stężenie cukru w nastawie będzie wynosiło ok. 4 Blg. Po osiągnięciu odpowiedniego stężenia cukru, delikatnie zlewamy cydr do butelek.
Jeśli stężenie cukru przy rozlewie wynosi poniżej 3 Blg, do butelek można dodać 5 g cukru na 1 litr.
Jeśli chcemy cydr słodszy możemy dodać cukier niefermentowalny np. Ksylitol.
Tak zabutelkowany cydr przechowujemy w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, następnie przenosimy do chłodnego pomieszczenia lub lodówki.
#browin #rozdajo #rozdajozadarmo #cydr #pijzwykopem
I mniej zamieszania niż przy warzeniu piwa. Kupię na gwiazdkę. (。◕‿‿◕。)
Takie pytanie techniczne. W szklanych gasiorach tez mozna to robic czy jednak w fermentatorze wygodniej?
- wlej sok jabłkowy 100% (może być z zagęszczonego soku) do butli
- dodaj drożdże winiarskie
- zakręć butlę przebitym korkiem zaczopowanym jednorazową rurką fermentacyjną za 2zł
- odstaw i czekaj
na początku capi jak komandos ale podobnie ryje beret a jak się dłużej poleżakuje to nawet da się pić