Wpis z mikrobloga

Jak zrobić domowy sos paprykowy?
Taki żeby był pyszny, ale jednocześnie bardzo prosty w przyrządzeniu, tak żeby się za dużo nie narobić.

+ Nie trzeba pasteryzować
- Trzeba mieć maszynkę do mielenia mięsa, albo inne urządzenie, które nam rozdrobni paprykę i czosnek.

Składniki na 6 słoiczków o pojemności 0,5l:
3kg papryki,
3-4szt papryczki chilli,
3 główki czosnku
Chilli w proszku - 1 łyżeczka
Przecier pomidorowy - 400g
Ocet winny - 3-4 łyżki stołowe
Oliwa - 1 szklanka
Sól - 3 łyżeczki
Ziele angielskie 4-5 kulek
Liście laurowe 4-5 szt
Cukier - 1 szklanka

1) Oporządzamy papryki - usuwamy gniazda i białe błony, myjemy, kroimy na cząstki, obieramy czosnek,
2) Mielimy papryki i czosnek
3) Powstałą masę przekładamy do garnka, dodajemy całą resztę i zagotowujemy
4) Sos po zagotowaniu musi bulgać na małym ogniu 2-3 godziny tak żeby się zredukował (powinien mieć konsystencję zbliżoną do keczupu), trzeba go co jakiś czas oczywiście przemieszać, bo się przypali :)
5) Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami na ścierce aż do wystygnięcia, potem musi powędrować do piwnicy / spiżarni.
6) Opcjonalnie - Nagradzamy dzielnych pomocników porcją tuńczyka.

Swietny np. do nachosów albo czipsów, albo jako dodatek do dań kuchni meksykańskiej.
#gotujzmikroblogiem #sosy #przetwory #zapasynazime