Wpis z mikrobloga

Domowy ser

Składniki:
- 10 litrów mleka,
- 2-3 g chlorku wapnia,
- 1 g podpuszczki,
- łyżka jogurtu naturalnego, przyprawy

Przepis: (przepis ze zdjęciami znajdziecie tutaj)

1. mleko podgrzać do 36-38°C
2. dodać rozpuszczony w wodzie chlorek wapnia,
3.dodać zioła oraz jogurt
4. całość pozostawić na ok. 0,5 h utrzymując stałą temperaturę mleka do 40°C
5. następnie dodać rozpuszczoną w 50 ml ciepłej wody (36-38°C) podpuszczkę
6. po wymieszaniu pozostawić całość na ok. 20 minut do wytworzenia zwartego skrzepu
7. po tym czasie skrzep pokroić na kostkę ok. 2 cm delikatne mieszając i podgrzewając bardzo powoli całość do ok. 40°C
8. powstałą serwatkę odcedzamy za pomocą chusty serowarskiej
9. ser przenieść do formy
10. odciskamy przy pomocy prasy ok. 1 godziny
11. odciśnięty ser wyjmujemy z formy
12. gotowy ser umieszczamy w zalewie solnej na 24 godziny
13. obsypujemy ser przyprawami i możemy się zajadać!
14. możemy także przyprawiony ser uwędzić

Przepis na 1 L solanki:
200 ml serwatki + 800 ml przegotowanej schłodzonej wody + 25 g soli morskiej
Składniki należy jedynie wymieszać, umieścić w solance ser i pozostawić całość na 24 godziny w temperaturze 5-15°C.


#browin #serowarstwo #gotujzwykopem
Browin - Domowy ser

Składniki:
- 10 litrów mleka, 
- 2-3 g chlorku wapnia, 
- 1...

źródło: comment_iMrk4NsDnPkjQg1BUQwgF4auREMK70bA.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
@Radeg90: Chlorek wapnia spożywczy należy dodawać do mleka w celu zwiększenia wydajności produkcji sera – polepsza konsystencję i krzepliwość mleka oraz wzbogaca je w wapń. Jego użycie zmniejsza straty kazeiny oraz tłuszczu.
  • Odpowiedz
@Radeg90: ogólnie dodaje się go przy mlekach pasteryzowanych, aby przywrócić związki z mleka, które uciekły podczas pasteryzacji. Jeżeli nie dodasz chlorku, to może dłużej wytwarzać się skrzep
  • Odpowiedz