Aktywne Wpisy

Wojciech_Skupien +733
Dopóki nie miałem dziecioka w wieku przedszkolnym, żyłem w błogiej nieświadomości, że na początku jesieni, gdy tylko pierwsze liście zaczną spadać z koron drzew, rozpoczynają się #!$%@? igrzyska w zbieraniu kasztanów.
Mój 3-latek dostał zadanie domowe, żeby pozbierać dary jesieni. Kasztany, żołędzie, szyszki, jakieś kolorowe liście.
Wziąłem młodego do pobliskiego parku, gdzie moim oczom ukazał się batalion matek z dziećmi z reklamówkami z biedronki. Dzieci przepocone, matki #!$%@?, że nie mogą tiktoka
Mój 3-latek dostał zadanie domowe, żeby pozbierać dary jesieni. Kasztany, żołędzie, szyszki, jakieś kolorowe liście.
Wziąłem młodego do pobliskiego parku, gdzie moim oczom ukazał się batalion matek z dziećmi z reklamówkami z biedronki. Dzieci przepocone, matki #!$%@?, że nie mogą tiktoka

Ryneczek +91
Dzień dobry. Przypominam, że Niemcy to naród wiecznych barbarzyńców i zbrodniarzy wojennych.
#4konserwy #iiwojnaswiatowa #dziendobry #polska
#4konserwy #iiwojnaswiatowa #dziendobry #polska

Mam 2 tabelę - jedna, o nazwie page - przechowuje informacje o stronach, id, nazwa itd.
druga tabela przechowuje informację o poszczególnych wyświetleniach użytkowników - nazywa się view, posiada pola id, useragent, id strony(id z tabeli page) oraz datę.
Pytanie brzmi - jak za jednym zamachem otrzymać pełną informację o stronie ORAZ ilość jej wyświetleń ogólnie ORAZ ilość wyświetleń dzisiaj.
Udało mi się skleić coś takiego:
select page.*, count(view.id) as viewsALL, FROM page LEFT JOIN view on(view.id_page = page.id) GROUP BY page.id;
wygląda na to, że działa, ale oczywiście nie spełnia ostatniego warunku - nie wyświetla oddzielnie wyświetleń z dnia dzisiejszego. Da się w ogóle zrobić w postaci prostego zapytania czy większe czary będą potrzebne?
Komentarz usunięty przez autora
Najważniejsze - COUNT(wyrażenie) liczy TYLKO wiersze, które nie są nullami (przynajmniej jest tak w standardzie SQL). Dlatego robisz COUNT(CASE WHEN... ELSE NULL END)
Skleiłem coś takiego:
select page.*, count(view.id) as viewsALL, count(case when date(
data) = CURDATE() THEN 1 ELSE 0 END) as viewsToday FROM page LEFT JOIN view on(view.idpage = page.id) WHERE iduser=9 GROUP BY page.id ORDER BY page.id DESC;no i nie działa tak jak trzeba, w rekordach, które w ogóle nie mają żadnych wyświetleń(wpisów
Ale coś więcej niż proste selecty nauczyłem się klepać dopiero jak zostałem zawodowym programistą T-SQLa.