Wpis z mikrobloga

ej mirczy z #pcmasterrace mam problem z moim prockiem #intel i5-2500k. Nie overclockowany

Od kilku miesięcy komputer zawiesza się, wszystko na ekranie się zatrzymuje, dzwięk się zapętla.
Nie ma BSOD.
Guzik restartu przestaje działać.
Dzieje się to niezależnie od tego co robię, czy przeglądam portal ze śmiesznymi obrazkami, czy oglądam filmiki na jutubie, czy #!$%@? w Armę 3(polecam 10/10).
Po kilkunastu sekundach komputer sam się wyłącza, a po 2-3 sekundach włącza się ponownie. Kiedyś działo się to raz na miesiąc, ale od ostatniego tygodnia miałem coś takiego 2-3 razy dziennie. Pomuszcie

Dodatkowo, Windows 10 niepoprawnie wykrywa użycie procesora, pokazuje kilka milionów procent użycia, i ustawia częstotliwość na 100% przez cały czas działania komputera? Może to wywołuje problem?

W Event viewerze nie ma śladów żadnego błędu i BSOD.

tldr: mój procek robi halt and catch fire, jak to naprawić.

#pytanie
  • 8
@ElCidX: a reset biosu zrobiłem jakoś 2 miesiące temu zanim problemy się nasiliły i róźnicy nie było. Teraz jestem na stockowych ustawieniach biosu tylko z wyłączonym boot logo i włączonym AHCI bo mam SSD.
@ca1ek: Na problem z użyciem procesora receptą jest update biosu. Z tym że na niektórych płytach asrocka może być to nieco ryzykowne, np. aktualizowanie biosu na P67 Pro3 mając procesor Sandy Bridge może powodować jakieś komplikacje, choć w wielu przypadkach wszystko jest ok.

Co do problemów ze stabilnością to nie znam rozwiązania, sam mam ten procesor + asrocka P67 Pro3 B3 i też średnio raz na miesiąc potrafi mi się tak