Wpis z mikrobloga

Mircy, pomyslu szukam jak znalezc dziure w tuplu w #python Tzn tupla bedzie mi wchodzic na wejsciu jako np. A = (0,1,2,3,8,9) lub B = (2,3,4,5), a mozliwe wartosci w tuplu to (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) - oczywiscie (0,10) to tylko przyklad, maksymalna dlugosc moze dochodzic do 1M, ale jest gwarancja ze bedzie tylko jedna dziura lub wycinek... z tego potrzebuje:

1. szybki test czy jest ta tupla ciagla (B jest, A nie)
2. znalezc granice dziury(koordynaty ciagu), czyli dla A bedzie 8,3, dla B 2,5

Generalnie piateczek i cos nie moge sie w robocie skupic aby wymyslic jak to dziabnac...

Pomozecie?
  • 8
  • Odpowiedz
@edgar_k: @DK13:

Mircy, pomyslu szukam jak znalezc dziure w spojnej kolekcji w #python Tzn spojna kolekcja bedzie mi wchodzic na wejsciu jako np. A = (0,1,2,3,8,9) lub B = (2,3,4,5), a mozliwe wartosci w tej spojnej kolekcji to (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) - oczywiscie (0,10) to tylko przyklad, maksymalna dlugosc moze dochodzic do 1M, ale jest gwarancja ze bedzie tylko jedna dziura lub wycinek... z tego potrzebuje:

1. szybki test czy jest ta
  • Odpowiedz
@LOLWTF: No niby spoko :) dziura znaleziona, dzieki. Sprawdze czy nie zabija mi to maszyny jak wsadze 1M danych.
Sam wlasnie wpadlem, jak sprawdzic czy wgole dziura jest (maxzakres jest znany i z mojego przykladu to 10):

a = sort(a)
jest_dziura = a[0] == 0 and max(a) == max_zakres -1 and len(a) < zakres
optymalne to tez nie jest ;/ ale jest
  • Odpowiedz