Wpis z mikrobloga

W domu mam prawie wszystko energooszczędne. Gdybym włączył całe oświetlenie w mieszkaniu to łączne zużycie jest około 200W (oświetlenie LED). Pralka, lodówka, zmywarka, telewizor w klasie A+. Najwięcej prądu zużywa chyba komputer ;)
Dlaczego mam się poczuwać do "winy" za nadmierne zużycie energii i coś wyłączać/oszczędzać. A #!$%@?ć od mojego prądu.
#oswiadczenie #blackout
  • 12
@rebul4: myślałem podobnie, ale przeprowadziłem się na poddasze, oświetlenie LED, sprzęty energooszczędne. Rachunek za prąd wzrósł dokładnie dwukrotnie w porównaniu z parterem (podobna powierzchnia) tylko, że ja gotuje na indukcji (na dole gaz) i używam klimatyzacji.
@klark: SMD5050. po 4,5W każda.
Szczerze mówiąc nie myślę tutaj o cenie energii, bo rozliczenie to złodziejstwo i plucie w twarz klientowi (opłata dystrybucyjna, utrzymaniowa, licznikowa itd itd - koszt kWh to jakieś 25% rachunku XD). Chodzi mi o obarczanie winą za #blackout "zwykłego Kowalskiego", kiedy gospodarstwo domowe zużywa sporo mniej energii niż jeszcze 10 lat temu.
@jack-lumberjack: przecież nikt nie oskarża odbiorców końcowych o blackout tylko pogodę. A prosi się o ograniczenie mocy bo jakby nie patrzeć gdyby w każdy obywatel miał klime 3kW na głowę to policz ile to prądu i zdaj sobie sprawę, że to ma znaczenie dlatego jak chcesz mieć dalej prąd to po prostu pilnuj, żeby nie wydusic za dużo bo razem przeciązymy sieć. Nie dobuduja nagle nowych elektrowni.
dlatego jak chcesz mieć dalej prąd to po prostu pilnuj, żeby nie wydusic za dużo bo razem przeciązymy sieć. Nie dobuduja nagle nowych elektrowni.

@mortt: mieli #!$%@? na to czas. 25 lat #!$%@? wolności.
Sory nie wyłączę lodówki, bo jakich #!$%@? #!$%@? z PSLu, PO, czy PiSu wolał #!$%@?ć kasę przeznaczoną na modernizację sieci energetycznej na dziwki i koks. Niech pompują na rowerkach z prądnicą, jak mało prądu mają.
Nie wydusić
@jack-lumberjack: lel, i po co się denerwujesz? Próbuję Ci spokojnie wyjaśnić, że jedyne co powinieneś zrobić dla własnego dobra to starać się nie robić kosmicznego zużycia. Skoro uważasz, że nie masz kosmicznego zużycia to w czym problem? Nie obciążysz sieci = nic więcej zrobić nie możesz. Mamy sytuację jaką mamy i Twój foch (zakładając, że odpalisz starego minska na złość bo mogę i nie będziecie mi mówić jak mam żyć) może
oraz klima

@mortt: nie mam klimatyzacji w domu. (choć żałuję tego trochę) bulwersuję się, bo pajace wytykają gdzie trzeba oszczędzać, podczas gdy powinni zadbać o modernizację sieci.
Ten apel to coś jak poradnik "101 sposobów smacznego przyrządzania trawy" wydany w Korei Północnej.
@jack-lumberjack: Klimę polecam, nawet najtańsza przenośna (nie klimatyzer) daje dużą ulgę. :)
A pajace sobie gadają. Najważniejszy był kluczowy przekaz - mogą ucierpieć duże fabryki, gdzie zużycie idzie w tysiące kW a nie zwykły janusz. Chyba, że sytuacja się długo utrzyma (co synoptycy negują, bo powinno to potrwać bodaj do końca tygodnia)