Wpis z mikrobloga

@Pirzu: jeżeli ta Z22L będzie miala problem z ostrością, to tylko "manualnie" możesz obrócić obiektyw. SW upgrade nic nie ma. Pstryknij zdjęcia, zobacz czy dalszy plan jest rozmazany.
  • Odpowiedz
@Pirzu: jest na yt. mały protip ode mnie: na yt pokazują aby zaznaczyć mazakiem "domyślną" pozycję ustawienia obiektywu, a ja po prostu obstrykałem go z każdej strony. No i ponoć nie ma reguły, jedni kręcą obiektywem w prawo, inni w lewo. Dlatego ważne jest, aby ustawić sobie np. butelkę :) na pierwszym planie i mieć za oknem, punkt odniesienia w oddali. Ja ustawiałem po zdjęciach, ale stwierdzam, że jednak warto
  • Odpowiedz
@Pirzu: tylko ustaw sobie ostrość na bliższym planie i na dalszym. Bo ustawisz ostro dalej a blisko dupa dzisiaj robiłem w swojej i niewiele musiałem przekręcić 3-5mm
  • Odpowiedz
  • 0
@Pirzu: tutaj nie ma o czym debatować. Problemy z ostrością są dowolne, niezależne od serii. Poprawa tego jwst banalna, ciężko o tym poradnik nawet robić :D. Powodzenia
  • Odpowiedz
  • 0
@Pirzu: taki kumaty chłopak jesteś... :D jeżeli masz kręcenie soczewką i zmienianie ogniskowej to jak niby autofocus? Wtedy by nie było problemu. Ostrość jest ustawiona na sztywno, jak we wszystkich tego typu kamerach
  • Odpowiedz
@rzeznikmocy: Jak tak samo używam prywatnie Z22 i nie ma żadnych problemów. Ludzie się naczytali bzdur bo pierwsza partia 4 miechy temu miała problem i teraz otrzymuje ciągle pytania "czy sprzedaję najnowszą wersję". A nie ma czegoś takiego jak "nowsza wersja" bo Z22, Z23 itd są cały czas równolegle w produkcji!
  • Odpowiedz