Aktywne Wpisy

open_or_die +1175
Moja wieś nie zawiodła xD
Na 330 mieszkańców tylko 1 osoba oddała głos na kandydata z listy KO i bylem to ja xD
#wybory
Na 330 mieszkańców tylko 1 osoba oddała głos na kandydata z listy KO i bylem to ja xD
#wybory

Kruk_98 +1207
Babcia sie popłakała jak powiedziałem że na schetyne głosowałem do senatu XDDDDD i zaczęła mi mówić że przez moje pokolenie ruskie nas napadną, wspaniały moment, czekałem na niego 8 lat a smaku dodał hymn niemiec który puściłem żeby leciał w tle podczas rozmowy #wybory

Okienko formularza zabezpieczone IsNumeric (sprawdza czy liczba) i podobnym, chcę by po wpisaniu błędnej wartości kursor wracał na błędne pole, by można było poprawić wpis. Mam parę pomysłów ale żaden elegancki:
1. Ustawić w zdarzeniu AfterUpdate (po aktualizacji) przy błędzie TabStop na False (brak reakcji na tabulator) dla wszystkich pozostałych pól i powrót po poprawnej edycji - wady: od uja pisania.
2. Ustawić okienko błędu UserForm, które pod przyciskiem OK będzie miało błędne_pole.SetFocus (podświetla pole) - wady: uniemożliwia skorzystanie z MsgBox (gotowego okienka błędu), tj. od uja pisania*.
Jakieś pomysły? Brak mi doświadczenia, a to popularna opcja i pewnie nie jeden ma gotowca.
Fajnie by było dodać do MsgBox dodatkową zadanie po wybraniu OK* lub znaleźć miejsce, gdzie wklepać .SetFocus (wrzucenie tego (if pole.value = 'błędne' Then pole.SetFocus) w BeforeUpdate itp. do kolejnego pola nie działa/nie zdaje egzaminu).
*Choć też nie wiem czy to zadziała, jeżeli w domyśle to okienko już jest zaznaczone, tylko zakryte kolejnym UserForm.
- w 1. przypadku mimo zatrzymania tabulatora z braku laku leci do następnej komórki, dopiero przy drugim okrążeniu już widzi tylko pole z błędem;
- w 2. przypadku jw., działa do momentu zamknięcia okna (podświetla w tle, ale po zakończeniu idzie dalej).
Pomysły?
Private Sub pmiesiącodBeforeUpdate(ByVal Cancel As MSForms.ReturnBoolean)
Dim miesiąc As Date
Dim i As Byte
Dim msg As Byte
i = 1
For miesiąc = i To 12
If pmiesiącod = MonthName(miesiąc) Then
Exit Sub
Else
i = i +