Aktywne Wpisy

Konkretnyknur +17

kubanfs +2
#powodz Najważniejsze że wojsko w koszarach pompki robi albo na poligonie 50km dziennie biegiem dlaczego nikt wojska nie postawił w pełnej gotowości żeby teraz mogli na miejscu kilka godzin po powodzi pomoc w odgruzowywaniu miasteczek?

Kiedy wpisuję psql to wyświetla mi się:
psql (9.4.4, serwer 9.3.9)
po wpisaniu komendy \conninfo mam:
pawel=> \conninfo
Jesteś obecnie połączony do bazy danych "pawel" jako użytkownik "pawel" przez gniazdo w "/var/run/postgresql" port "5432".
tworzę nową aplikację:
rails new -d postgresql
i tutaj zaczynają się schody, rake db:create kończy się błędem
PG::InsufficientPrivilege: BŁĄD: odmowa dostępu do tworzenia bazy
co zrobić, jak skonfigurować nową aplikację, żebym mógł spokojnie korzystać z tej bazy również lokalnie? Jestem nadal początkujący jeśli chodzi o Postgresa i RoR, rzecz jest na pewno prosta, więc jeśli ktoś wie jak pomóc to proszę o łopatologiczne objaśnienie.
#rubyonrails #ruby #rails
Jeden gem, z którego chcę skorzystać wymaga tej bazy również lokalnie a nie mogę przebrnąć przez konfigurację i nie mam jak się zabrać za właściwą pracę.
default: &default
adapter: postgresql
encoding: unicode
connection: &connection
adapter: postgresql
encoding: unicode
Muszę po prostu lepiej zrozumieć specyfikę działania tej bazy, kwestie ról itd. Bez tego się będę rozbijał o takie proste rzeczy. Chciałem po prostu na szybko mieć domyślną działającą aplikację, w oparciu o Postgresa ale jak widać nie ma tak łatwo.. :) dzięki za wskazówki
Mam dwie opcje, albo odinstalowac i zainstalować wszystko jeszcze raz, tym razem z głową albo zrozumieć filozofię stojącą za