Wpis z mikrobloga

Wydawało mi się, że do programowania w CUDA wystarczy jakiś sensowny GTX (jeden).
Otóż nie, właśnie przekonuję się na własnej skórze, że do sensownego programowania w CUDA potrzeba albo drugiego kompa z taką kartą do którego łączymy się zdalnie i na nim odpalamy swój program albo dwóch kart graficznych gdzie jedna nie jest podłączona do żadnego monitora tylko do obliczeń albo karta + APU i to jest chyba najbardziej sensowna opcja. Wtedy podłączamy monitor do integry, a GPU służy tylko do obliczeń.

#programowanie #nvidia #cpp
  • 14
  • Odpowiedz
@GwnBrz: do CUDA tylko Radeon. No ogarnij się z jakimś śmiesznym GTX.

Reguła jest taka,

nvidia - sterowniki piszą totalni
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@rfree: Nie miałem za dużo czasu na sprawdzenie co mi bardziej odpowiada, a gdzieś przeczytałem, że CUDA łatwiejsza i tak już zostało. I właśnie mi zgasł monitor i nie wiem który już raz dzisiaj resetuję kompa.
  • Odpowiedz
@GwnBrz: To dałeś się wyruchać stylem "na closed source", gratuluję właśnie poznajesz konsekwencje tego o czym mówiliśmy dlaczego closed to porażka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ja bym się nie dawał związać jakimś CUDom na kiju tylko brał przenośny otwarty standard OpenCL.

Jak się przesiąść to teraz, potem już się nie będzie chciało
  • Odpowiedz
@villager: no siema.

Co wywnioskowane, że Radeony pakują rdzeni liczących - jak Bul znajomych w urzędy na odchodne?
To przecież oczywiste z specyfikacji.

Do tego typu work load ogólnie, nie tylko liczenia sha256 będą dobre, nie mówię że do każdego innego, nie wiem co @GwnBrz sobie liczy, na pewno są w sieci
  • Odpowiedz
@villager:

"This flaw also allows an attacker (or rogue user) with a low-privileged account to gain super-access to their own system, but the real risk to enterprises is the remote vector," Moore added.

Dowolny program właściwie przejmował superadmina / roota. No bez jaj żeby takie rzeczy już sama karta graficzna
  • Odpowiedz
@villager: a mam z 20 (połowa to antyki) komputerów na linux (i 1 windows konsolę do gier :P)

Linux:
Nvidia - nie polecam, zamknięty badziew, nie szanują userów ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Radeon - do obliczeń <3 i do gier
Radeon na otwartych sterownikach -
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@rfree: Może i tak. Ja piszę magisterkę więc nie będę inwestował w radeona jak mam gtxa :-).
Oczywiście Nvidia wspiera też opencl.

A co do resetowania to chodzi tylko o debugowanie, bo system zabija sterownik jak karta zbyt długo nie odpowiada, a zdarza jej się zawiesić jak przesyła więcej danych do debuggera. A takich rzeczy jak dynamiczne zrównoleglanie w ogóle nie da się debugować z jedną kartą
  • Odpowiedz
Radeon - do obliczeń, do gier też

@rfree: Do gier to akurat Radeon ssie :-p. AMD ciągle wypuszcza karty, które są droższe i gorsze od tych z Nvidii, poza tym sterownik znacznie bardziej obciąża CPU, nie wspomnę o energii i temperaturze.
  • Odpowiedz