Wpis z mikrobloga

Mirki mam pytanie z dupy.

Uczę się programowania, cośtam umiem zaprogramować ale w miare mi to idzie a dopiero jestem po liceum. W każdym razie idę na studia informatyczne i w ogóle chciałbym się realizować w tym temacie.
Sęk w tym że mam drugą pasję pasję motzno czyli języki obce, znam już trzy (dwa na poziomie C1/C2, trzeci B2).
Pytanie do was, czy ogólnie w sektorze IT/programowania znajomość języków obcych poza angielskim daje jakieś większe możliwości, czy liczy się głównie umiejętność klepania kodu? Słyszałem różne opinie a w sumie to zależy mi na tym żeby czas poświęcony na naukę nie szedł na marne.
Z fartem

#programowanie #kiciochpyta
  • 8
@krethh: Jasne, że tak. Jak trafisz do jakiejś poważnej firmy to będą Cię rzucali na zagraniczne projekty. Nie dość, że się jeszcze podszkolisz to bardzo prawdopodobne, że zwiedzisz sobie kawałek świata. Zresztą jak lubisz uczyć się języków obcych to się ucz, to nie będzie zmarnowany czas :)
@Proxima_Centauri dzięki za pomoc, błysnąłeś.
W różnych branżach jest różnie, może istnieją programiści dla których koniecznością jest czytanie dokumentacji w języku narzecza Mbutu czy podobne rzeczy, ciekawi mnie tylko czy to się zdarza/jest na to zapotrzebowanie.

@javarzi thx
@krethh: Bardzo dużo ludzi na świecie mówi płynnie wieloma językami i są bezrobotni. Jak chcesz mieć pracę, to zdobądź jakiś fach, a języki traktuj jako hobby.

Co do przydatności znajomości języków obcych w programowaniu, to podstawą jest znajomość angielskiego. Jak już znasz to liczy się jak dobrze umiesz programować. I dopiero jak już jesteś dobrym programistą i znasz angielski, to znajomość innych języków obcych może pomóc ci znaleźć pracę w miejscach
No co tu dużo mówić, bez znajomości języków przecież nie da się programować ( ͡° ͜ʖ ͡°) a tak na poważnie, to zależy wszystko od firmy, w niektórych firmach tylko polski. Ale generalnie to Angielski jest absolutną podstawą bez której ani rusz. Ja np. mam u siebie codzienne rozmowy z klientem z Cardiff ale , jest też we Wrocku firma która ma niemieckich klientów i jednym z wymagań