Wpis z mikrobloga

@przereklamowany: 3 szklanki mąki, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki cukru, pół kostki drożdży, szklanka wody, 3 łyżki oleju. to jest taka porcja na duużą blachę taką z piekarnika, ale serio dużą :) i dość grube ciasto, także jak coś to proporcje, ale na prawdę jest smaczne :) krótko wyrabiać, piec w 200 stopniach, może trochę więcej :) najpierw dać składniki takie jak np wędliny, mięso, pieczarki, później po 15 min ser
  • Odpowiedz
@przereklamowany: ja robię z drożdżami instatnt z torebki. Trudniej popsuć. 1 kilo mąki, pół litra wody, sześć łyżeczek cukru, cztery łyżeczki soli, 50 ml oleju i wspomniane drożdże 8g. Wyrobić, na 10 min do lodówki i 20 minut niech rosną :)
  • Odpowiedz
@anitku:
1. nie olej tylko oliwa
2. piec w 250 st. przez 12 min+-2min
3. nigdy nie kładziemy sera na wierzch bo się składniki pod serem ugotują zamiast upiec.
  • Odpowiedz
@remi13:
1. dawałam olej i nikt nie umarł,
2. piekłam różnie, ale najlepsza wychodzi w moim piekarniku przy 200 stopniach,
3. dlatego najpierw kładę składniki, piekę, a później dopiero zapiekam z serem bo po prostu lubię go na wierzchu
  • Odpowiedz
@anitku:
1. wiem... od tego się nie umiera. olej / oliwa to kwestia smaku i chrupkości
2i3. spróbuj po mojemu z serem na spodzie w maksymalnej temp. przez 10 min a potem połóż odrobinę sera na wierzch przez 2 min
  • Odpowiedz