Aktywne Wpisy
WykopX +1074
Majtczaki pozywają wykop.pl na 1,5 miliona zlotych oraz oczekują ujawnienia "wszystkich numerów IP osób i danych osób logujących się na portalu, które ujawniały i udostępniały zdjęcia, które nie zostały opublikowane".
Nie wiem jak można udostępnić zdjecia, które nie zostaly opublikowane. No ale wszyscy wiemy, że zostaly opublikowane ( ͡º ͜ʖ͡º)...przez fotografa, który je robił.
- 500 000 zł od wykopu zadośćuczynienia dla żony Majtczaka
- 1 000 000 zł (milion zł) od
Nie wiem jak można udostępnić zdjecia, które nie zostaly opublikowane. No ale wszyscy wiemy, że zostaly opublikowane ( ͡º ͜ʖ͡º)...przez fotografa, który je robił.
- 500 000 zł od wykopu zadośćuczynienia dla żony Majtczaka
- 1 000 000 zł (milion zł) od
Wakabajashii +253
Jakiś czas temu kupiliśmy dom z małym ogródkiem, patrząc na to ze jeszcze tam nie mieszkamy to trochę zarosło tam chwastami. Stwierdziłem, że wezmę kosiarkę i pojadę je skosić żeby to jako tako wyglądało. Zacząłem kosić i nagle przyszedł sąsiad, że przez to że skoszę chwasty to u niego za płotem się pojawią bo wiatr zwieje i jeśli nadal będę kosić to wystawi mi rachunek XD. Zacząłem mu tłumaczyć, że to nic
Takie info wygrzebałem w jednej z książek, zdjęcie zrobione telefonem, nie mam jak chwilowo pobrać pdfa u siebie na telefon (wywala mi co chwila błąd pobierania :/) (google grafika wywala mi za to jakieś śmieci)
Miejsce akcji: Egipt, Dolina Nilu
Czas akcji: 1447 p.n.e
Oryginalny tekst po angielsku:
Czyli jakiś Moshe wziął kij, skierował go ku niebu, po czym ten obiekt, czyli HaShem, zesłał grzmoty i grad. I ogień padał na ziemię. I z HaShema padał grad na ziemie Mitzrayim. Więc tutaj był grad i ogień płonący wśród gradu, bardzo ciężki / bolesny, podobnie jak tutaj nie było nic takiego w wogóle nad ziemiami Mitzrayim ponieważ stał się narodem (amatorskie tłumaczenie, jak pali w oczy, popraw mnie ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
Według autora to jakieś nawiązanie do tradycji, konieczne do przedstawienia manifestacji boskiej w tamtych czasach, przypominające opis latającej maszyny.
To by było na tyle, wołam @flashgordon ponieważ kiedyś wrzucał coś podobnego, może go to zaciekawi :)
Ot #fantastyka na miarę roku 1447 przed Chrystusem.
Lewa strona
Tak to wygląda w oryginale, obrazu nie mogę odszukać
( ͡° ͜ʖ ͡°)
Co do tematu... to będzie chyba (tak na 99%) izraelska Tora czyli odpowiednik
Dzięki za poprawne tłumaczenie. Ten obiekt to jakaś chmura ziejąca ogniem i gradem, albo to jakieś rzadkie zjawisko atmosferyczne (lub zwykła chmura burzowa, autor mógł przegiąć z opisem) albo cosik z napędem rakietowym, tylko skąd ten grad w takim razie.
Bardziej mnie by tu przekonywało tłumaczenie jakie zaczerpnął Wolfgang Volkrodt w książce "Było zupełnie inaczej".
Szło to mniej więcej tak:
Studentów łaciny poproszono o przetłumaczenie tekstu na j. łaciński "Kosmonauta wchodzi do rakiety, zaczyna się odliczanie i rakieta startuje w kosmos"
Drugiej grupie studentów kazano przetłumaczyć ten sam tekst tylko już z łaciny... wynik: "Rycerz w zbroi, wszedł do wieży, pod którą rozpalił się ogień. Głos zaczął liczyć cyfry. Wieża uleciała