Wpis z mikrobloga

poniżej 7%


@gjk_: mówimy w kontekście nietolerancji laktozy. przy wysokiej nietolerancji nawet 1% to jest dużo.

ale proszku z mleka nie myl z mlekiem. czy mąka na chleb to chleb, czy mąka? (analogicznie) "Mleko w proszku – przetwór mleczny uzyskiwany przez odparowanie" wiki


@gjk_: ale to nie ma żadnego znaczenia. pozostają dokładnie te same ilości laktozy. zastanów się nad tym co sam napisałeś - odparowanie - pozbycie się
  • Odpowiedz
@fiskkr: no, no. ale skupmy się.

nigdzie nie piszę, mówię o nietolerancji laktozy, więc nie musisz bronić tych argumentów bez sensu.

piszę tylko o tym, że w nutelli - jak piszesz - jest "mnóstwo mleka".
nie ma tam grama mleka (mleko w proszku jest, a i owszem, ale to przetwór - kojarzy nam się z białym napojem, natomiast jest proszkiem, co słabo wygląda w reklamach produktów reklamowanych jako świetne dla dzieci i całej rodziny). to, że jest serwatka + białko, to inna sprawa i zwróć uwagę, że w żadnym komentarzu nie pisze nic o nietolerancji laktozy, bo zupełnie nie o to
  • Odpowiedz
@Kylo_EL: ( ͡° ͜ʖ ͡°) kawa rozpuszczalna to ekstrakt z kawy-rośliny. to nie jest sensu stricto kawa.
czy mozna to porównać do rozpuszczalnego pyłku z mleka - owszem.
czy można to porównać do mąki na chleb - można.
  • Odpowiedz
@fiskkr: ok. i jest go całe mnóstwo. całe mnóstwo 7%. mleko w proszku to nie mleko. to jest przetwór mleczny. czy serek grani to jest mleko? czy śmietana to jest mleko? czy masło to jest mleko? jesli tak to posmaruj se chleb mlekiem i zjedz ze smakiem.
  • Odpowiedz