Wpis z mikrobloga

Jakiego języka programowania uczyć się jako pierwszego (czyli nie może być bardzo trudny)? Oglądając ten filmik https://www.youtube.com/watch?v=9uq3w6JJS00 python wydaje się być spoko. Chciałbym zacząć uczyć się po maturze czyli za ok 2 tygodnie i po pierwszym roku studiów może znaleźć sobie jakąś prace jako programista (połączyć ze studiami) i dorabiać + zbierać doświadczenie (bo pewnie pójdę na informatykę albo na air na agh).

#programowanie
  • 16
@michalek21: python jest ok na początek. Zależy też co chcesz potem robić. Istnieje niebezpieczeństwo, że jak zaczniesz od pythona to nigdy nie zrozumiesz alokacji pamięci, stosu, wskaźników itd. Dlatego polecałbym naukę samego programowania (w sensie sposobu myślenia) od pythona i przejście potem przez C++/C/ASM żeby pojąć jak to wszystko działa. Potem będziesz mógł programować w czym zechcesz.
@michalek21: nigdy takiej nie szukałem. Firmy raczej szukają koderów na pełen etat ale pewnie zawsze gdzieś coś się znajdzie. Za rok możesz się do mnie odezwać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@michalek21: To zależy, najpierw sobie odpowiedz co chcesz robić.
Mobile? Android - Java, iOS - Switft, Objective C
Web? Tu różnie, może być JS, Python, Ruby on Rails, albo też Java/C#
Gry? C++, albo C# do Unity
@michalek21: w sumie nigdy nie szukalem pracy na 1/4 etatu, to nie wiem, ale na 1/2 - 3/4 to juz pewnie cos bedzie - mysle ze to kwestia bardziej umiejetnosci - im wiecej ogarniasz tym wiecej mozesz oczekiwac ty od pracodawcy i negocjowac warunki i czas pracy.
@wnocy: a czy dobra znajomość matematyki daje przewagę? Bo to jest mój plus. Btw na stosowaną nie chcę iść, na lotnictwo na pw się pewnie nie dostane bo nie napiszę fizyki tak wysoko jak matmy i zostają mi raczej tylko takie kierunki gdzie programowanie się liczy no i myślałem, że sprytnie to połączę na studiach i będę mógł sobie dorobić + zbierać doświadczenie, niekoniecznie taki jest mój pomysł na całą zawodową
@michalek21: przy klepaniu Web w JS czy jakiegoś Mobile w żaden sposób Ci się to raczej nie przyda. Bylebyś umiał dodawać i mnożyć. Matematyka może się przydać ale przy projektach, które korzystają z konkretnych algorytmów, które bazują na jakiejś tam teorii matematycznej (sztuczna inteligencja, automatyka, optymalizacja, bazy danych, przetwarzanie obrazów, itd). Gdybyś miał pisać nowy silnik graficzny do GTA to Ci się matematyka przyda. Jeżeli będziesz robił miliardową przeglądarkę bazy danych
@notauser: Nie polecam informatyki na AGH słabe wsparcie jeżeli chodzi o programy studenckie. Bardzo dużo osób w mojej firmie jest po AGH i narzeka. UJ bardzo dobry poziom ma na FAISie podejście praktyczne do studenta. Bardzo dużo wycierpisz na pierwszym roku bo ciężko jest przejść za to przyjmują każdego.