Wpis z mikrobloga

dobreziele.pl/index.php/yerba-mate/yerba-klasyczna/colon-seleccion-especial-500g-dobreziele


@Phallusimpudicus: dzięki, mają nawet dobry wybór tykw Palo Santo, szkoda że nie mają bombilli z Alpaki (a raczej mają, ale słaby wybór ;/ ). No cóż, stronę zapisuje, może coś zakupię na początku maja :D
  • Odpowiedz
@goferek: Prawdę mówiąc nie zwracałem na to uwagi. Normalny Colon (nie especial) miał sporo gałązek, ale i tak pozostawiał świetny gorzkawy posmak nawet kiedy kończyła się woda w termosie. Colon especial dopiero będę testować.
  • Odpowiedz
@gregu-: Yerba jest jak piwo - na początku paskudne, potem zaczyna bardzo smakować. Trzeba pilnować temperaturę i czas parzenia (75C na 2-3 minuty). Mam nadzieję, że nie zalewałeś tego wrzątkiem jak normalną herbatę?
  • Odpowiedz
@gregu-: 15 zł kosztuje termometer. Albo, masz moją metodę czasową (tak, jestem świrem). Zwykle mija od 10 do 12 minut, żeby woda w czajniku osiągnęła temperaturę 75C. Ja skłaniam się raczej ku 75-80C, czyli 9-10 minuta, ale to zależy od czajnika (stalowe szybciej oddają ciepło) i wielu różnych czynników (między innymi czy pokrywa jest zamknięta czy otwarta - ja otwieram pokrywę, żeby szybciej doszło do tych 75C).

#jak zmienia się temperatura
  • Odpowiedz