Wpis z mikrobloga

Jak bardzo ważna w internecie jest anonimowość przekonało się ponad 600 użytkowników Bitcointalk.org

Użytkownicy jakiegokolwiek serwisu w internecie powinni być świadomi tego, że żadna firma nie zapewni ochrony danych osobowych. Na przykład jeżeli Google otrzyma zapytanie od władz o udostępnienie wiadomości e-mail dotyczących jakiejś toczącej się w sądzie sprawy to jest bardzo mało prawdopodobne, że firma Google odmówi.
Wydawałoby się, że akurat bitcointalk powinien walczyć bardziej żarliwie o naszą prywatność niż jakiekolwiek inne forum tymczasem admin udostępnił prywatne wiadomości nawet te usunięte wcześniej. Co gorsza nawet nie uprzedził, że wysłał władzom te informacje w rezultacie 600 ludzi może wylądować w sądzie czy tego chcą czy nie. Coś tu nie gra według mnie.

Nie ufajcie żadnemu forum w internecie nawet wykopowi, że w razie czego będzie bronił Waszej prywatności.

Przynależność do społeczności kryptowalut nauczyło mnie dużo i otworzyło mi oczy na wiele problemów, których wcześniej kompletnie nie zauważałem.
Następnym etapem w mojej ewolucji będzie komunikowanie się w internecie za pośrednictwem takich rozwiązań jak GnuPG, tak na wszelki wypadek wolę dmuchać na zimne, nie dlatego że robię coś złego ale dlatego że np. nie lubię stresować się w sądzie nawet jako świadek.

[U]sers of any website should be aware that it is basically impossible for any service to completely protect data that you give them access to. For example, if Google received a similar subpeona [sic] saying, “Give us all GMail emails talking about BFL,” it seems plausible to me that they might give up this info without any fight at all, and maybe not even tell the affected users about it.

I think that I fought for user privacy much more vigorously than most sites would in this situation, and I still had to release a lot of private data. [...] Don’t trust third-parties with anything important.

US Government Subpoenas Bitcointalk for PMs, Affecting 600 Users

#btc #bitcoin #kryptowaluty #tor #prywatnosc #gnupg
p.....4 - Jak bardzo ważna w internecie jest anonimowość przekonało się ponad 600 uży...

źródło: comment_lbVRXG58nSplXQYWUmmtab5qlATutzk2.jpg

Pobierz
  • 6
  • Odpowiedz
A co oni przesrobali?

@cdrw: właśnie chodzi o to, że nic. To byli ludzie, którzy wypowiadali się na forum w sprawie firmy "Butterflylabs" produkującej koparki, która to firma nie dostarczyła obiecanych koparek. Za to że coś tam napisali teraz muszą się stresować niepotrzebnie. Nie ma nic złego w udostępnianiu swoich danych jak jesteś zainteresowanym w sprawie.

polecam PGP i maila na jakims azjatyckim serwerze..

@bslawek: dziękuję za wskazówkę będę musiał
  • Odpowiedz