Wpis z mikrobloga

Mirki, jaki samochod dla swiezego kierowcy. Budzet do 2k na sam samochod. Peugot 106, golf 3, polo meganka z 96 roku, a moze lanos? Koniecznie hatchback. Przyjme kazda rade czego unikac, na co zwracac uwage. #motoryzacja #samochody
  • 12
  • Odpowiedz
@pavulonik: nie kupuj na pewno meganki za 2k. co do reszty sie nie wypowiem, ale polo brzmi najbardziej sensownie. ewentualnie punto I albo lekko dobite II
  • Odpowiedz
@pavulonik: mam meganke wlasnie podobna i duzo nerwow i kasy kosztuje doprowadzenie jej do stanu bdb. czesto wychodza niby-#!$%@?, ktorych naprawa jednak kosztuje sporo (jak na ten wiek i klase auta) kasy. ja mam coupe ale tyczy sie to rowniez sedanow i kombiakow. ceny czesci nieporownywalnie wyzsze niz np do punto.
  • Odpowiedz
@pavulonik: Osobiście polecam pierwszą Almerę. Sam kupowałem 2 lata temu, tyle, że budżet miałem do 3000zł, a teraz będzie może taniej.

Z plusów to na pewno niezniszczalny silnik - mój 1.4 potrafił jeździć pół roku bez płynu chłodniczego i 2 miesiące bez oleju (no cóż... pierwszy samochód).
Stosunkowo bardzo dużo przestrzeni wewnątrz - spokojnie zmieści się tam 5 osób, a ja przy wzroście 1,88m nigdy nie miałem problemu z wsiadaniem/wysiadaniem/jazdą.
Dodatkowo
  • Odpowiedz
@pavulonik: W takiej kwocie nie patrz na markę ani na rocznik - patrz na stan techniczny i bierz to co nie jest z dziurami w podłodze i dziurami w silniku. Zwracaj uwagę żeby był koniecznie przegląd (najlepiej na jak najdłuższy termin, do takich wozów nie warto dokładać ani złotówki więcej niż jest to przymusowe, a i tak pojeździsz pewnie z rok/dwa i zmienisz). Za te pieniądze nie warto też specjalnie jeździć
  • Odpowiedz
@pavulonik: Ja bym osobiście brał Seicento - nie wiem, może jestem jakiś dziwny, ale w kategorii "pierwszy samochód" podobają mi się najbardziej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A z wymienionych przez ciebie to chyba tylko Peugeot 106 albo ostatecznie VW Polo - jeśli chodzi o Golfa to ciężko będzie dostać egzemplarz niezajeżdżony przez Sebixa, a Megane w takiej cenie to podejrzana sprawa. Lanosów w takich pieniądzach też bym
  • Odpowiedz