Wpis z mikrobloga

@krzysiek-gruda: Toskanią udało mi się w niecałe 50 lat. Ale najlepiej od razu po rozpoczęciu gry jest się przyłączyć do HRE, bo inaczej mogą być problemy z przejmowaniem górnej części półwyspu.
@krzysiek-gruda: Wystarczy polepszyć stosunki z cesarzem. W panelu prowincji masz takiego orła, jak będzie złoty to możesz miasto dodać do HRE. Jak już się przylączysz to zajmij szybko Urbino a później Papala, a następnie te OPMy nad Tobą. Z tego co wiem cesarz może się upominać o zwrot Pizy bo Toskania posiada ją na początku a jest to teren HRE więc zrób lepiej z niej wasala.
@Mo_xito: Zacząłem jednak grę Toskanią, bo nie zauważyłem Twojego komentarza (nie było go wtedy). Idee wybrałem Plutocratic, ponieważ zapewniają według mnie w miarę jednolity rozwój, a oszczędzam AP, bo stworzenie Italii wymaga 10 Administracyjnej. Sojusz z Francją, Genuą, Rerrarą i Sardynią. Armia mała po po wojnie, ale będzie rozbudowana do 20k. Jakie dalej ruchy oprócz Rzymu i jak pozbyć się kary za zdobycie Rzymu (-1 stabilności, -20 do wszystkich państw katolickich)?
krzysiek-gruda - @Mo_xito: Zacząłem jednak grę Toskanią, bo nie zauważyłem Twojego ko...

źródło: comment_HhKVmeYIQftaCPXVPu1bVqh2KPOMlXwo.jpg

Pobierz