Wpis z mikrobloga

Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka która powinna tutaj się cieszyć zainteresowaniem. Zapraszam do lektury Angoli Ewy Winnickiej - to zbiór kilkudziesięciu rozmów z Polakami w #uk. Jest to przekrój nowej emigracji po 2004 roku - od osób bogatych już w Polsce które postanowiły spróbować czegoś nowego po ofiary "25 lat wolności" które nie miały wyboru. Jest to odbrązowiony wizerunek Polaków w UK, autorka podróżuje z nimi przez cały kraj. To co mnie zaskoczyło to to że było bardzo mało rozmówców poniżej 30 lat, to są najczęściej ludzie z kilkuletnią historią pobytu.

Przeczytajcie sami :)

6,5/10
#czytajzwykopem #reportaze
Pobierz p.....4 - Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka która powinna tutaj się cieszyć za...
źródło: comment_RoHfbZscjaoVudgMFDnTEjk3DFAzjaTm.jpg
  • 17
@pivo14: czy to cos wiecej niz wypociny przecietnego "socjologa" jacy to zli/niedobrzy/zagubieni/utalentowani* ludzie wyjechali? *niepotrzebne skreslic, a raczej wybrac w zaleznosci od pogladow piszacego?
@M4ks: Szczerze powiedziawszy autorka popada ze skrajności w skrajność czyli albo historie turbosukcesu albo megaporażki. Ludzie są różni: są pokazane osoby zarówno z dobrych domów jak i patusy. Mi zabrakło wypośrodkowania ale pewno by wyszedł tekścik - jedno z dziesiątek wyznań jakie możemy nawet tutaj przeczytać.
niestety przeczytałem tą książkę - piszę niestety bo właściwie mogłem sobie odpuścić po pierwszych 5 wywiadach i niewiele bym na tym stracił - a zyskałbym trochę godzin czasu ... jak napisał @pivo14: autorka skacze po skrajnościach - a właściwie to nurza się w tej zafajdanej stronie... Jedno można z tej książki wyczytać - ludzie jadący na emigrację są na nią zupełnie nieprzygotowani - i nie mam tu na myśli brak znajomości
@pivo14: Czytałam, pożarłam na raz szmat czasu temu. Reportażowo nieźle (autorka napisała jeszcze "Londyńczyków" o starej emigracji- też fajne), a że przekrój jest taki, a nie inny...ja bym nie przesadzała, są wzloty i upadki, ilu ludzi, tyle historii. Reportaż to nie rocznik statystyczny. Polecam!
@en8de: O książce wspomniałem tylko ze względu na jeden z reportaży o którym mowa. Podobała mi się jeszcze kolesia który uczył się w pr0 szkole z internatem bo pokazała że nasze gimbusy nie są aż tak #!$%@?.