Wpis z mikrobloga

@Ragnarokk: akurat całkiem sporo. Niekompatybilność ich rozwiązań z innymi dystrybucjami przy jednoczesnym czerpaniu z nich garściami... tworzy się odrębna od świata Linuksowego gałąź oprogramowania, postęp jest dzielony między dwa środowiska.
akurat całkiem sporo. Niekompatybilność ich rozwiązań z innymi dystrybucjami przy jednoczesnym czerpaniu z nich garściami... tworzy się odrębna od świata Linuksowego gałąź oprogramowania, postęp jest dzielony między dwa środowiska.

@qtsms: Na tym polega rozwój open source - że lepsze oprogramowanie wypiera gorsze, ale też samo może się w każdej chwili podzielić.
@verizon: wiem czym jest wolnośc oprogramowania, po prostu mam ją w dupie bardziej niż 5 lat temu gdy byłem idealistą jak ty teraz... 5 lat temu, korzystając z wolnego oprogramowania nie byłeś w stanie oglądac filmików na youtube, a nawet słuchać muzyki w mp3 czy oglądać filmów na DVD... nie wiem jak tam teraz jest bo nie sprawdzam co jest otwarte, a co nie od długiego już czasu...
@Wladimir_Ilijicz: to,
@qtsms:
Jest dobre dla początkującego usera - każdy sobie z nim poradzi i podstawowa umiejętność google rozwiąze większość problemów. Taki defaultowy Linux. Mało kto poradzi sobie od razu w Archu ;)
@qtsms: MacOS może i tak, ale Windows jest dla mnie kilkukrotnie bardziej uciążliwy w utrzymaniu niż Ubuntu. Nie mam zamiaru Cię przekonywać - pewnie masz jakieś swoje doświadczenia, ale moje są takie, że Windows już po roku nadawał się albo do gruntownego sprzątania, albo do formata. Nie mówiąc o stacjach obsługiwanych przez niedoświadczonych użytkowników - sprzątanie kompa rodziców to coś, na co już nie mam ochoty ( ͡° ͜ʖ
@Ragnarokk: dla początkującego usera najlepszy jest Windows i tylko o to mi chodzi... i tak nie nauczysz się "linuksa" na Ubuntu, będziesz miał po prostu jakiśtam sobie #!$%@? system z wadami Windowsa (brak plastyczności), Linuksa (niekompatybilność z resztą świata) i bez zalet Linuksa... bo Linuksa się zazwyczaj dostosowuje tak by był albo high-performacne, albo serwerowo stabilny, albo cutting-edge... Ubuntu ma stare pakiety, działa wolno i jest niestabilne. A początkujący user nie
@qtsms:

bez zalet Linuksa

Jak będziesz tak uogólniał, to udowodnisz wszystko.

albo high-performacne, albo serwerowo stabilny

Oczywiście, że nie będę stawiał serwera na Ubuntu. Ale ja chce mieć środowisko, gdzie chcę mieć wsparcie do programowania, Internet i Steama - nic więcej. Nie da mi tego Windows, a inna dystrybucja jest niepotrzebna - nie potrzebuję high-performance. Jak będę potrzebował, to zmienię.
@Ragnarokk: nie znam się na tym ale nie jest tak, że Steam jest 64-bitowy na Windowsie gdy na Linuksie jest tylko 32-bitowy, a do tego nie ma na Steamie ani jednej gry która byłaby na Linuksie, a nie byłoby jej na Windowsie za to jest sporo gier które są na Windowsie, a nie ma ich na Linuksie? To tak jeżeli chodzi o sam Steam... programista też jest bardziej rozpieszczany na Windowsie