Wpis z mikrobloga

Czy to normalne, że w laptopie jakość przesyłanego obrazu, zarówno przez D-SUB jak i HDMI jest wyraźnie słabsza niż z komputera stacjonarnego? Co ciekawe mam wrażenie, że obraz z jednego kabla hdmi jest lepszy niż z drugiego. Jeden zostawiał takie coś co trochę widoczne jest na zdjęciu, na drugim nie było tego efektu, ale i tak nie jest to żyleta, którą mam z karty ATI HD4550.
Laptop to lenovo Z580a (intel HD4000 + GT630M).
#laptop #laptopy #notebook #lenovo #mistrzpainta #tv #komputery
Pobierz przemek6085 - Czy to normalne, że w laptopie jakość przesyłanego obrazu, zarówno prze...
źródło: comment_ELzkPHj9S0izZsUCQTycCWEy7dHEf1Yc.jpg
  • 17
Czemu usunąłeś wartościowy komentarz? W stacjonarce przed tą kartą ATI przycebulaczyłem i kupiłem GT8400GS. Nie zadowoliła mnie z pewnych względów, ale co do jakości obrazu też nie miałem zastrzeżeń, obraz raczej też uznałbym za żyletę, a tutaj z lapka wyraźnie słabszy.
@Obserwator_z_ramienia_ONZ
@zakowskijan72: to akurat wiem, że analog-digital, ale interesujące jest to co mówisz w drugiej części; w samym lapku mimo kiepskiej matrycy obraz też mógłbym nazwać żyletą, a na telewizorze
@Mglisty: a z tym rozciąganiem to jest faktycznie dziwna sprawa, bo coś wariowało to skalowanie, natomiast rozdzielczość była ustawiona prawidłowo;
jeszcze taki jeden fakt, telewizor w obrazie ze stacjonarki wyświetla 1920x1080&60Hz, a z laptopa pokazuja 1080p&60Hz, taka ciekawostka
@przemek6085: Ja do dzisiaj nie umiem tego poprawnie ustawić, taki crap. Działa to jak chce, brakuje mi suwaczka jakiegoś czy co... Rozdzielczość ustawiona dobrze, to teraz spróbuj skalowanie ustawić tak by rozmiar ekranu był idealnie. Jeśli jest, i dalej syf, to grubsza sprawa. Możesz przełączyć kartę graficzną i sprawdzić czy na drugiej jest tak samo w lapku?
@przemek6085: A na pewno ustawiłeś, że telewizor nie ma być klonem lapcoka?
Poza tym sterowniki niektórych lapcoków starają się "poprawić" renderowanie liter w zależności czy kolory w matrycy ułożone są RGB, BGR czy jeszcze w inne ciekawe wzory. Może Twój lapcok stara się być po prostu za cwany?
@zakowskijan72: to nawet nie chodzi o czcionki, ten efekt ze zdjęcia był tylko na jednym kablu hdmi; na d-sub, i tym kablu którym jest podłączony PC było pod tym względem w porządku (wiem, że dziwne z tymi kablami hdmi, ale tak było);
jednak np. sam pulpit wygląda na pc #!$%@? żywo (człowiek przyzwyczajony to nie docenia), a na lapku bardzo przeciętnie, może laik nawet nie powie, że z tym obrazem jest
na lapku bardzo przeciętnie

@przemek6085: Wiesz, czasy kiedy 1 == 1 w grafice się jakiś czas temu skończyły, teraz przy renderowaniu obrazu używa się "profilu monitora", "przestrzeni barw", "temperatury obrazu" i innych tego typu modyfikatorów, może matryca w Twoim lapcoku jest na tyle dobra, że pokazuje żywe kolory bez konieczności ich "podkręcania"? Albo odwrotnie - Twój telewizor dobrze oddaje barwy?