Wpis z mikrobloga

8 108 - 1 = 8 107

Tytuł: Kroniki Jakuba Wędrowycza
Autor: Andrzej Pilipiuk
Gatunek: Fantastyka
★★

Pierwsza z książek o Jakubie Wędrowyczu, kupiona pod wpływem wielu pozytywnych opinii.
Niestety, zawiodła mnie. Nawet bardzo. Powieść mocno oderwana od rzeczywistości i chociaż jest to fantastyka - autor mógłby szarpnąć się na więcej realizmu. Dziwne zwroty akcji, rozwiązania uproszczone, jak gdyby Pilipiukowi nie chciało się w ogóle tej książki pisać, a już na pewno rozwinąć. Humor mocno naciągany i na siłę wymyślany - na kilkadziesiąt, może kilkaset prób udało mi się zaśmiać dwa, trzy razy.
Pewnie jestem w mniejszości, ale mnie ta książka prawie w ogóle nie pociągnęła. Nie wiem, co zrobić z pozostałymi książkami z serii.

I nie bijcie, to mój pierwszy wpis :c

#bookmeter
siwy24 - 8 108 - 1 = 8 107

Tytuł: Kroniki Jakuba Wędrowycza
Autor: Andrzej Pilipi...

źródło: comment_cVjOSGqa4RaNK0UagvTmvbQvkRzo9PIM.jpg

Pobierz
  • 13
  • Odpowiedz
  • 3
@siwy24: Nawet nie skończyłem. Tyle dobrego słyszałem, a tylko pozostał mi niesmak do tych co to nieśmieszne gowno polecali.
  • Odpowiedz
@siwy24: Lubię takie takie absurdy i wiejskie myślenie, dużo odniesień do popkultury, książka lekka. To coś na wzór oglądania ambitnych filmów a na odluzowania jakieś głupiej komedii w stylu american pie :P
  • Odpowiedz
@siwy24: Zapomniałem jeszcze dodać, że Pilipiuk w opowiadaniach nazywa się Wielkim Grafomanem. Sakrastycznie oczywiście. Mniemam, że doskonale wie, iż nie jest jakimś mega utalentowanym pisarzem, co oczywiście nie zmieni Twojego podejścia do książki. Osobiście ubustwiam opowiadania o Wędrowyczu. Lekkie, z humorem najniższych lotów, poruszające tematukę okultyzmu. Trzeba mieć specyficzne poczucie humoru, żeby się podobało ;)
  • Odpowiedz