Wpis z mikrobloga

Czytał ktoś Beksińscy. Portret podwójny ? Muszę urozmaicić swoje książkowe menu, które ostatnimi czasy składa się wyłącznie z fantastyki i potrzebuję jakiejś dobrej literatury faktu (najlepiej z naszego podwórka). Kapuściński, Tochman i Krall odpadają, bo przeczytani :-)
#ksiazki
  • 10
@imjustkidding: Ojoj, to ciężkie pytanie. Fantastyka ma dużo podgatunków. Ja osobiście poza klasyką w postaci Wiedźmina czy Harrego P. kocham dystopie. Większość powieści dystopijnych to tzn. nurt Young Adult i pomimo, że jestem już na to trochę za stara, to czytanie tego sprawia mi wielką frajdę i skutecznie odrywa mnie od rzeczywistości. Za najlepszą pozycję z tego gatunku uważam Czas Żniw Samanthy Shannon. To pierwsza część rozpisanego na siedem tomów cyklu.
@SillyRabbit: Właśnie kończę 3 część Niezgodnej i mam ochotę na coś w podobnym stylu. Widzę, ze tylko 1 część jest w języku polskim (patrzę w księgarni) jest może gdzieś reszta części, czy na nie trzeba będzie poczekać ? ;)
@imjustkidding: Druga część czyli Zakon Mimów jest w trakcie tłumaczenia. Myślę, że przed wakacjami wydadzą polską wersję. Ja na nią czekam już od roku, jak dziecko na gwiazdkę, przesunięcie daty premiery złamało mi serce :( Zaczęłam już nawet czytać trochę po angielsku, ale przytłacza mnie ilość staroangielszczyzny. Na kolejne trzeba czekać - plan wydawniczy to jedna cześć co roku. A co do Niezgodnej to najbardziej podobna będzie trylogia Shatter Me -
@SillyRabbit: o dzięki Ci za tytuły :)) zawsze lubiłam czytać, ale ostatnio książki są moją terapią, im więcej tym lepiej :D Przynajmniej nie myśli się o pewnych sprawach, a zajmuje się tym co w książkach :) a wracając do Niezgodnej czytałaś może Cztery? bo też mam tą książkę kupioną (jeszcze jej nie czytałam), ale znajoma mówiła, że ta część jest pisana na siłę.
@imjustkidding: Nie czytałam Cztery, ale myślę, że Twoja znajoma może mieć dużo racji. Po przeczytaniu trylogii Shatter Me sięgnęłam po książkę Julia. Trzy tajemnice która jest dodatkiem do trylogii napisanym ( ja tak uważam) na fali sukcesu i pod wpływem fanów. Niby można poczytać, ale trochę strata czasu. Nie wnosi nic nowego.