Wpis z mikrobloga

Piątek 13, rano, przed kawą... Dev prosi o dołożenie ramu do jednego z vm na XEN. Zerkasz leniwie na pozostała ilość ramu na serwerze : 330124 kB. Ue spoko, jeszcze 33GB.
Dodaj 10GB do vm.
Zrozum na ułamek sekundy po naciśnięciu ENTER że #!$%@?łeś tak bardzo mocno bo pomyliłeś się o jeden rząd wielkości.
Wywal w powietrze serwer, spanikuj kernel i odetnij się od całego środowiska
smutna_zaba.dmp
ILO nie działa z jakiegoś powodu.
Jedź przez pół miasta by zresetować maszynę.
W czasie jazdy dowiedz się że maszyna wstała bo się fsck włączył przy starcie raidu.
Wracaj.
Wszystko działa, ale kawy już pić nie muszę:P
#it #informatyka #serwery #piatek13
  • 11
@blubi_su: Nie miej kvm żeby zobaczyć czemu maszyna nie wstaje :)

Nie dość, że praca admina jest niewdzięczna to jeszcze niedoceniana... :) Programistów potrafią zatrudniać firmy na pęczki, tak że nie mają się gdzie mieścić, a admini często zajmują jakiś mały pokoik w 2-3 osoby i jednocześnie muszą ogarnąć infrastrukturę serwerową firmy, służyć za helpdesk dla programistów i pań z księgowości. Jak firma jest mała to jeszcze przy okazji ogarniają monitoring
Nie miej kvm żeby zobaczyć czemu maszyna nie wstaje :)

@RottenKitten: no właśnie ILO nie wstawało z jakiegoś powodu, tego jeszcze nie zdebugowałem czemu się nie podniosło. Stary HPek.

A co do reszty to się w 100% zgadzam, odwieczna wojna Dev - SysOp. Ja się bronię rękami i nogami przed pracą w trybie NOC, już za stary na to jestem :P
@blubi_su: co to ma byc, ze po dodaniu zasobow ktorych nie masz wykrzacza sie caly serwer? Toz to powinno byc ograniczone na poziomie gui/cli i jeszcze dalej :P
@blubi_su: dobrze wiec, ze ja mialem z nim stycznosc, to nie przyszedl mi taki pomysl do glowy :P na platformie POWER tez sie nie da :P a jak podnosisz vmke, a maszyna nie ma ramu, to vmka albo nie wstanie, albo dostanie to co zostalo. A i opcja kompresji pamieci to fajna sprawa :D