Są tu jakieś mirki z utrzymania serwerów MSSQL? Powiedzcie jakie praktyki należy stosować w celu ładowania plików do bazy. mam do zrobienia archiwum dokumentów. pojedynczy załącznik do ~3 mb. Ładować do kolumny varbin(max)?
@NiebieskaSowa: @Qrystus: ok powiedzcie czy iść w takim kierunku: ustawiam domyślną lokalizację ładowania plików np. zasób i podczas ładowania plików wysyłam je tam przechwytując ścieżkę, nazwę i rozszerzenie. tak się robi?
@hehehehehehe: Ogólnie rozwiąż sobie jak Ci tylko wygodnie / aplikacji najlepiej. Nie wiemy jak twój system ma działać :) Ważne żebyś nie przechowywał załączników w bazie, i wiedział jak i wyszukiwać na danym zasobie.
@Qrystus: nie zależy mi żeby to było w bazie. nie mam doświadczenia w takich sprawach i chciałem podpytać jakie rozwiązania stosuje się w IT do trzymania plików w web aplikacji.
@hehehehehehe: Radzę sobie odpuścić. Konieczność implementowania cache na własną rękę, problemy z utrzymaniem bazy na innym serwerze, sporo tego jest. Nie warto raczej, zwłaszcza, że system plików ma laga o rząd wielkości mniejszy niż dostęp do systemu plików (przynajmniej na Unix - like'ach, Windowsy są gorsze).
Są tu jakieś mirki z utrzymania serwerów MSSQL? Powiedzcie jakie praktyki należy stosować w celu ładowania plików do bazy. mam do zrobienia archiwum dokumentów. pojedynczy załącznik do ~3 mb. Ładować do kolumny varbin(max)?
Dokładnie.
Ewentualnie specjalny jakiś content server wydzielić. Pakowanie tego do relacyjnej rdmbs to nie jest dobre rozwiazanie.
A jeżeli już chcesz to konkretnie wpakować do mssql to chyba jedyne sensowne narzędzie:
Najprostrze rozwiązanie to poprostu zewnętrzny FTP.