Wpis z mikrobloga

@cecen: Zapamiętam. Włoski się usuwa, żeby płytka była gładka? Bo skoro się mikroskopijne to raczej przy lutowaniu nie będą przeszkadzać. Inną sprawą jest to, że płytka została sprawdzona testerem ciągłości obwodu i nie ma skaz.
@mat888: Założyłem frez 0.2 a wiertło 0.3. Frez pracował woku każdej ścieżki 4 razy - naprawdę wystarczająco. Chciałem, aby szybko poszło i cały proces trwał około 1,5 h a wiercenie jakieś 10 min. 24 tys obrotów, prędkość 240 mm/min, krok 0.12 mm, isolation max 0.5 mm. W momencie zmiany narzędzia frezarka miała się zatrzymać i podnieś w osi Z, ale w g codzie jakieś dziwne współrzędne się pojawiły i chciała pojechać
@Babooco: a ten frez to walcowy czy grawerski? Pytam bo sam frezuję czasem pcb frezem grawerskim ale przez krzywizny laminatu ciężko frezować tym cienkie ścieżki i zastanawiam się czy nie lepiej to robić frezem walcowym.
@Babooco: chodzi mi o to że często trafiam na laminaty których powierzchnia nie jest równa, czyli nawet jak wyprostuję wygięty laminat przyklejając go do stołu to i tak w jednym miejscu(na przykład na środku) przykładowo będzie +0.1 mm a na rogu -0.05 mm odchyłki. Dla frezu walcowego to nie będzie miało wpływu na rozmiar ścieżek ale dla grawerskiego szerokość ścieżek się zmieni bo będzie za głęboko wchodził w niektórych miejscach. Częściowo