Wpis z mikrobloga

#architektura #spamarchitektoniczny #januszearchitektury #azylboners

#pr0architektura <--- kto chce zobaczyć ciekawostki z arch proszę subskrybować

Zamiast tynku beton ? materiał tak bardzo nie lubiany przez Polaków, ale czy na pewno ? Otóż pierwszy projekt pochodzi z Polski. Fakturę ściany uzyskano poprzez szalunki wykonane z desek. Proste ładne eleganckie bez zbędnych dodatków, fajny detal,
W piwnicy basen mimo że budynek nosi nazwę Seaside House
pr0t3r - #architektura #spamarchitektoniczny #januszearchitektury #azylboners 

#pr...

źródło: comment_9wsFcbBhrOuP6gzjJDatHscbH2qU3BOw.jpg

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
@pr0t3r: Piękne rendery, a teraz chcę zobaczyć jak nasi brygadziści to wykonali. Ciekawy styl, ale przygnębiający przez ciemne wnętrza. Raczej gwarantowana depresja bez odpowiednio ciepłego oświetlenia.
  • Odpowiedz
@pr0t3r: Nie sprzeczam się co elegancji wnętrza, ale osobiście widziałbym ten budynek w szerokości geograficznej, gdzie jednak w ciągu roku jest nieco więcej światła niż Polsce.
  • Odpowiedz
@pumpkinguy: beton jest dla wybranych. nawet jak komuś się na fotografiach podobają, choć tutaj patrząc na zdjęciach ciemno wygląda poniewaz pochmurny dzień. ciekawi mnie jak to wygląda wieczorem
  • Odpowiedz
@pumpkinguy: ależ proszę cię bardzo kluczem do uzyskania dobrego tak kochanego przez architekcików betonu architektonicznego jest: b. dobry szalunek - najlepiej nowe opłytowanie z bardo cienko i dobrze nałożonym filmem płynu antyadhezyjnego, beton konsystencji blisko betonu SCC, dobre zawibrowanie i SZCZELNY SZALUNEK! voilà powinieneś uzyskać beton o ładnej fakturze bez zacieków, oczywiście podałem główne pkt. ale trzymając się ich powinno pójść dobrze. Na podstawie doświadczeń na ostatniej budowie z beton
  • Odpowiedz
@frez: ja nie lubię określenia - beton architektoniczny, to trochę brzmi jak masło maślane :) nie ma nigdzie jasno określonego czym to jest. Brzmi jak zabieg reklamowy typu "mach 3 maszynka z 3 ostrzami (jakby te z 2 były jakies gorsze). A co do faktur na betonie - nie jest to jedyna metoda, ale aby uzyskać taki efekt jak na zdjęciu to chyba najlepsza (jeśli nie jedyna skuteczna). Postaram się
  • Odpowiedz
  • 0
@pr0t3r: co do definicji to zgadzam się, jest z tym problem. Odnośnie uzyskania różnych faktur na betonie to polecam maty szalunkowe, firma betomax ma takie w ofercie ;)
  • Odpowiedz
@pr0t3r: nigdy nie miałem okazji stosować ani widzieć aby taki szalunek był stosowany, na pewno jest droższy i trudniejszy w wykonaniu ze względu na drewno tj. jego unikalny charakter każdej deski ale problem z utrzymaniem dobrej jakości powierzchni szalunki.Maty są wielokrotnego użytku i pewniejsze oraz sprawdzone, przez co zdecydowanie tańsze.

Łap linka i oceń sam :)
http://www.betomax.pl/pl/home/produkty-3-2/maty-szalunkowe/maty-szalunkowe-valero

Słyszałem, że na tych matach b. ładny beton wychodzi i zdecydowanie łatwiej go
  • Odpowiedz