Wpis z mikrobloga

Hey programowanie.
Powiedzcie mi czy moge w jakis łatwy sposob utwozyc plik w ktorym zapisze sobie jakas liczbe a potem z niej odczytam ale w takim formacie zeby nie dalo sie go otwierać zwyklymi notatnikami i innymi edytorami tekstu w bibliotece fstream

np mam :

fstream file;
file.open("HighScore.txt", ios::in);
if (file.good() == false)
return -100;
string line;
getline(file, line);
LeveL.HighScore = atoi(line.c_str());

file.close();

i tutaj zamiast HighScore mialo by mi utwozyc plik o innym rozszerzeniu niz txt, tj trudniejszym do modyfikacji z zewnatrz. Jak tego dokonac?
#programowanie #cpp
  • 8
  • Odpowiedz
@ExtendedConsciousness: jak ktoś nie ma dostępu do kodu źródłowego a to nie ma być jakieś toplevel security to po prostu weź to przejedź kilkoma operacjami arytmetycznymi przed zapisaniem na przykład. raczej nie będzie się nikomu chciało robić modelu odwrotnego do wyznaczenia zależności :D
  • Odpowiedz
@ilmash:
chodzi o to, ze zapisujac plik.txt w katalogu z grą pozniej przy kolejnym uruchamianiu odczytuje poprzednie konfiguracje. Chciałbym, zeby nie dalo sie zmieniac tych konfiguracji manualnie tj -> wejscie do katalogu z gra ->odpalenie plik.txt i zamiana znaków i iiczb
  • Odpowiedz
@ExtendedConsciousness: dobrze, załapałem za pierwszym razem. weź to pomnóż przez 97 i wyciągnij pierwiastek z tego. zapisz do pliku całą wartość.
jak wczytujesz to odczytaj, podnieś do kwadratu, podziel przez 97 i użyj round. to zatrzyma 95% zainteresowanych. pozostałe 5% i tak się pomęczy kilkanaście minut żeby to złamać
  • Odpowiedz
@ExtendedConsciousness: prawda jest taka, ze 90 % ludzi, nie ogarnie system propertow, lub application data

poszukaj o API system properties dla platformy na jakiej pracujesz

edit:

zawsze mozesz stworzyc uzytkownika i grupe ktorej przypiszesz prawa zapisu/odczytu dla pliku, i bedzie on praktycznie niedostepny a programowo proces poprosi o otworzenie pliku przy pomocy uuida twojego "uzytkownika do czytania tego pliku" i pobierze wartosci

a jesli koniecznie chcesz szyfrowac to droga jest taka:
  • Odpowiedz
@xudu: serio wydaje Ci się, że ktoś zaszyje mechanizm chroniący highscore w małej gierce, który jeżeli będzie podążał Twoją ścieżką implementacji ma szansę zająć więcej niż sama gra? ;-)
  • Odpowiedz